Renovation of a Two Story Attic Apartment in Strasbourg / f+f architectes

Renovation of a Two Story Attic Apartment

Parisian architecture firm f+f architectes has renovated a two story attic apartment for a family with children. The project is located in an old jugenstil building from 1901, in the Neustadt area in Strasbourg.

Project description: This large duplex apartment occupies the former attic of the building. It has been created through the conversion of old maid rooms and the above loft that was used for storage.

Renovation of a Two Story Attic Apartment 1

Throughout the project the material palette is restrained: wood flooring, black MDF that is dyed in the mass for the fixed furniture, large sheets of thin ceramic in the bathrooms and kitchen top.

Renovation of a Two Story Attic Apartment 2

The organisation is simple: all rooms (bedrooms, bathrooms, office, family room) are located on the entrance level of the apartment, whereas the top floor is one open loftspace with kitchen, living and dining area.

Renovation of a Two Story Attic Apartment 3

The entrance hall is a double ceiling height space with skylight that opens largely onto the family room. It is positioned att the heart of the apartment distributing on one side the master bedrooms and children bedrooms, and on the other guest bedroom and office space. Here, a black box consisting of dyed MDF panels and doors act as boundary concealing bedroom, bathroom and storage spaces.

Renovation of a Two Story Attic Apartment 4

The existing varnished pinewood flooring, that had become orange-yellow over time, has been kept and renovated. The pine boards have been treated in a scandinavian fashion with lye to block the pigments and prevent the wood from yellowing, then soaped for the finish. This gives the boards a pale-white, semi-mat aspect that is very soft to the touch.

Renovation of a Two Story Attic Apartment 5

The master bedroom is conceived as a little suite with walk-in wardrobe and adjoining bathroom. Natural light flows through an added large glazed panel in the roof while the existing small windows offer a view on the surrounding park. The bathroom flooring, walls and top are made of large mat marble ceramic tiles (3x1m), while the furniture is made of black dyed MDF.

Renovation of a Two Story Attic Apartment 6

The same black MDF material, being dyed in the mass and less prone to surface chipping compared to tainted or lacquered wood, is also used for the stairs. The railings are made of laminated glass.

Renovation of a Two Story Attic Apartment 7

The upper floor is organized with the kitchen on one side, a fireplace and living room on the other, dining area in the center. Only the chimney masonry from the lower floor apartments interrupts the open plan.

Renovation of a Two Story Attic Apartment 8

The living room faces a large terrace that is partly sunken into the roof. The built in fireplace is flanked with concealed storage spaces and bar.

Renovation of a Two Story Attic Apartment 9

In the kitchen, the same MDF has been used for the woodwork and wall paneling. The kitchen island is finished with marble ceramic.

Architects: f+f architectes
Project: two story attic apartment
Location: Strasbourg, France
Area: 240 sqm
Photography: Johan Fritzell

Renovation of a Two Story Attic Apartment 10

Renovation of a Two Story Attic Apartment 12

Renovation of a Two Story Attic Apartment 11

Renovation of a Two Story Attic Apartment 12

Renovation of a Two Story Attic Apartment 13

Renovation of a Two Story Attic Apartment 14

Renovation of a Two Story Attic Apartment 16

Renovation of a Two Story Attic Apartment 16

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Somerton Long House, Somerset / Neil Choudhury Architects

The Somerton Long House is a two-storey, new-build dwelling in Somerton, Somerset, designed by Neil Choudhury Architects. The 350 square-metre project is built into a steeply sloping site and overlooks a pond, mill stream and garden designed by James Alexander Sinclair.

Beachfront Private Villa on a Protected Bay in Tulum, Mexico

Casa Xixim is a beachfront private villa designed by Austin-based Specht Architects. Nestled between the turquoise ocean and the emerald jungle, Casa Xixim offers a...

Modern Passive Solar Residence: Craven Gap by Samsel Architects

Samsel Architects have recently completed this modern passive solar residence located in Asheville, North Carolina. Description by Samsel Architects: This modern passive solar residence sits...

São Pedro Residence – Floating House by Gui Mattos Arquitetura

Leaning in a clearing, within the atlantic forest, the Sao Pedro Residence floats. Slightly supported by elements of stone, its purpose is to settle in the existing topography allowing nature to follow its path.