Residential ArchitectureHousesWythe Townhouse in Brooklyn / Young Projects

Wythe Townhouse in Brooklyn / Young Projects

Wythe Townhouse

The Wythe Townhouse involves the gut renovation of, and addition to, an existing townhouse on a corner lot in Williamsburg, Brooklyn, NY. The project was completed in 2016 by New York-based Young Projects.

To satisfy the client’s aspirations of maintaining the existing commercial occupancy on the ground floor while maximizing residential space on the upper floors, the second floor was extended to create one continuous living zone sandwiched between sleeping above and working below. The ground floor footprint remains compact to maximize the floor area ratio (FAR) dedicated to residential space.

Wythe Townhouse 1

This new addition is, from the exterior, undeniably other. A zinc monolith hovers on pilotis over the backyard, bridging between two traditional brick buildings and maintaining the modest budget by minimizing expensive excavation and foundation work.

Wythe Townhouse 2

A new garden planted on top of the addition provides an elevated backyard with increased exposure to sunlight and more privacy from the street. This leaves the ground level free for utilitarian uses like sheltered off-street parking and extra storage.

Wythe Townhouse 3

On the interior, the boundary between the existing structure and the new addition is more subtly expressed as both a line of connection and a line of dissonance. It is a conceptual fault line that bisects the living space and sets the stage for a variety of smaller zones. A curtain meanders throughout the new addition providing opportunities for temporary subdivisions within the larger space. The path of the curtain is reflected across the fault line in the sinuous curve of the main stair. This stair winds around the double-height living area of the existing structure, meeting the curtain at a point that ties new to old.

Architect: Young Projects
Project: Wythe Townhouse
Principal-in-charge: Bryan Young
Lead Designer: Mark Watanabe
Project Team: Kate MacGregor, Nayoung Kim
Structural Engineer: Silman
MEP Engineer: Engineering Solutions
Dining Table Fabrication: Tietz Baccon
Construction: Advanced Building Contractors
Landscape Designer: Emily Baver
Location: Williamsburg, Brooklyn, NY, US
Photography: Alan Tansey

Wythe Townhouse 4

Wythe Townhouse 5

Wythe Townhouse 6

Wythe Townhouse 7

Wythe Townhouse 8

Wythe Townhouse 9

Wythe Townhouse 11

Wythe Townhouse 12

Wythe Townhouse 13

Wythe Townhouse 14

Wythe Townhouse 15

Wythe Townhouse 16

Wythe Townhouse 17

Thank you for reading this article!

75 sqm Apartment Rehabilitation in a Old Building in Barcelona

A whole flat rehabilitation in a old building of the Born area. It is about transforming a small, compartmentalized floor in an open airy space. The original distribution of the house disappears but the values of all the traditional elements of the housing in Born is preserved and kept: the mosaic floor, ceiling beams, the woodworks …

Sanyea Sjór Seaside Resort, Shenzhen, China – An Upgraded Travel Experience

Sanyea Sjór was designed and completed by Shenzhen-based Fusion Design Office. This is a 1,800-square-meter seaside resort, with an excellent view of the sea and the most beautiful sunrise and soft beach.

Repose Sofa: How OKHA Designed the Perfect Chaise Longue Sofa

Repose Sofa came about via an interior design project, a coastal villa for which OKHA created bespoke furniture. From the outset, Creative Director Adam Court knew he wanted the main seating to be a highly sculpted form that would hold and anchor the space and be the design lead for the interior.

Victorian House Renovated in South London for a Young Family

The typical terrace 2 up 2 down house layout suffers from a narrow plan form with a set of corridor like circulation spaces. Ground floor spaces are often rooms off this cellular corridor with bedrooms at first floor compromised due to the non active circulation space that runs from front to back of the building.

Olmos Park Residence in San Antonio by Lake Flato Architects

Located in San Antonio, Texas, the Olmos Park Residence was designed by Lake/Flato Architects. The Olmos Park Residence sits on a heavily wooded, quarter-acre corner...

Related Articles