Musician’s Container House by Coates Design Architects

- Advertisement -

Musician's Container House by Coates Design Architects

Project: Musician’s Container House
Architects: Coates Design Architects
Location: Bainbridge Island, Washington
Photo Credit: David W Cohen

An accomplished musician and music teacher, this client asked Coates Design to provide a special place for her baby grand piano to resonate throughout the home. The couple was intrigued with the idea of building a container house from real containers. Coates Design researched the idea – searching for a “sweet spot” that could utilize containers in a manner that required as little alteration as possible, taking advantage of their natural structural integrity. The alternative was to force them into a different role that required significant alterations. Considerable research was spent on the topic…only to arrive at the more cost effective solution of traditional wood framing.

Musician's Container House by Coates Design Architects

Recognizing the client’s enthusiasm for a unique design approach, Coates Design worked with them to retain most of the “container-like” design, capturing the original configuration of two stacks of two containers each, and separated by an open span and a simple span roof.

The stacks were widened since real container interiors are cramped, but the plan still reflects the original idea and is accentuated with industrial corrugated metal that will naturally rust. The baby grand piano will soon be moved into its custom designed spot where it will fill the air with music.

Musician’s Container House Features:
Natural ventilation and daylighting
Shipping container materials
Double-height living and dining space
Residential remodel

living room by Coates Design Architects

Musician's Container House by Coates Design Architects

Musician's Container House by Coates Design Architects

kitchen, Coates Design Architects

kitchen, Coates Design Architects

staircase, Coates Design Architects

stair by Coates Design Architects

Musician's Container House by Coates Design Architects

Musician's House by Coates Design Architects

bathroom by Coates Design Architects

bedroom, Coates Design Architects

Musician's Container House by Coates Design Architects

Musician's Container House by Coates Design Architects

- Advertisement -

St Clarens House / Wanda Ely Architect

Designed by Wanda Ely Architect, St Clarens house was conceived to embody the identity of a young, active family. The house has 213 square meters...

Hangop Bar in Den Bosch / Overtreders W

The Willem II fabriek (an artist-run initiative and concert hall in Den Bosch) had a limited budget for the interior of their café. So we decided to make a design only for half of the space: we divided the two rooms horizontally in two halves.

Le Bistrot Pierre in Torquay – True English Riviera Style

Le Bistrot Pierre is a modern French bistro and bar located in Torquay, Devon, England. Designed by Gillespie Yunnie Architects, Le Bistrot Pierre has a palette of rich blues and grays, in true English Riviera style.

Villa The Rock Ibiza – Finding Synergy Between Nature and Architecture

A detached bright original and designed house hidden in a grove, setting on a promenade overlooking the Mediterranean sea is the perfect place to retire to from the city life.

Sunshine Canyon House by Renee del Gaudio Architecture

Sunshine Canyon House is a private residence designed by Renée del Gaudio Architecture, located in Boulder, Colorado, US. Project description: Up until a few years...

Chaptal Residence, Paris / Nathalie Eldan Architecture

The late 19th century apartment which remained untouched for more than six decades is a 150m² property composed of a spacious living room, an open kitchen, two bathrooms, a laundry room, a walk-in wardrobe, two bedrooms and an office space.

Medieval House Gets a Contemporary Renovation in Catalonia

The minimalistic style of the redevelopment invokes the austerity of past times. There is a dialogue between the new work and the old medieval house that seeks to marry past and present. The entry of natural light gives form to the volumes, and the fluidity of the spaces is accentuated.

Beachfront House in New Jersey Designed for a Family of Five

This beachfront house is located on the Atlantic coast in New Jersey. The lot is on the beachfront, but very small, tucked away from the street, and had many code-regulated square-footage and height restrictions.

Vijayawada Garden Estate: Innovative Architecture with Futuristic Design

Beijing - based Penda Architecture and Design have designed Vijayawada Garden Estate, a residential project with futuristic modular design that provides 36,000 square meters...

Owl Creek Residence in Colorado / Skylab Architecture

Owl Creek Residence is a retreat designed by Skylab Architecture, a full service and integrated interdisciplinary design studio. The house is located in Snowmass, Colorado,...

Evans House Integrated into the Argentine Vineyards Landscape

Project: Evans House Architects: A4estudio Location: Tunuyán, Mendoza Province, Argentina Author Architects: Juan Manuel Filice, Leonardo Codina Equipment and Interior Design: Josefina Nazar, Magdalena Toso Area: 270.0 sqm Photographs: Michael...