150 Charles Street Condominium in Manhattan by CookFox Architects

- Advertisement -

150 Charles Street Condominium

Architects: COOKFOX Architects
Project: 150 Charles Street Condominium
Location: New York City, New York, United States
Photography: Bilyana Dimitrova

A remarkable site overlooking the expanse of the waterfront, 150 Charles Street is sited between the activity on the Hudson River and the history of the West Village.

150 Charles Street Condominium in Manhattan

The building incorporates the abandoned Whitehall warehouse, a massive, utilitarian structure of concrete, brick, and glass. The grid of the warehouse is maintained in the new building, with each bay defining separate townhomes on Charles and West 10th Streets. Individual, residential entries create new connections at the street level, activating the sidewalk with foot traffic. Retaining the streetwall as both a connection to the pedestrian scale and the neighborhood’s past, 150 Charles Street Condominium creates a vibrant streetscape and the highest-quality living environment for its residents.

150 Charles Street Condominium in Manhattan 1

A vision of weaving new development into the natural and historic environment of the West Village has shaped this project from the outset. Modern logic typically would balance a residential tower within a park, yet 150 Charles Street Condominium asserts that new growth can thoroughly integrate nature into the built environment. The resulting building is a careful composition of stacked volumes that gradually setback, preserving the neighborhood’s scale and romantic character. Where the warehouse’s tarred roof once occupied the majority of the block, two terraced, landscaped volumes now surround a lush central courtyard.

150 Charles Street Condominium in Manhattan 2

Incorporating ideas of biophilia – our inherent connection to the environment – access to nature throughout the building is related to themes of prospect (wide, open views) and refuge (safe and protected interior spaces). 150 Charles combines the best of the West Village townhouse garden view and the waterfront high-rise river view with cascading terraces designed as a “fifth facade” Integral to the experience of the building, 150 Charles has over 30,000 square feet of landscaped space distributed throughout lush green rooftops, planted terraces and courtyards – truly defining the term “superior landscaping”. This is more composed green space than Abingdon Square Park, Christopher Square Park and the Jefferson Market Garden combined.

150 Charles Street Condominium in Manhattan 3

150 Charles is more than a sum of its parts; it is a building crafted for a particular time and place, evoking a scale and texture characteristic of the neighborhood. Just as good streets are needed to bring neighborhoods to life, 150 Charles embodies an essential engagement with nature and the vibrancy of the West Village streetscape.

150 Charles Street Condominium in Manhattan 4

150 Charles Street Condominium in Manhattan 5

150 Charles Street Condominium in Manhattan 6

150 Charles Street Condominium in Manhattan 6

150 Charles Street Condominium in Manhattan 7

150 Charles Street Condominium in Manhattan 8

150 Charles Street Condominium in Manhattan 9

150 Charles Street Condominium in Manhattan 10

- Advertisement -

Old boat house converted into recreational space

Naust V is a collaboration between Kolab Architects and Koreo Architects. The project is a transformation of an old boat house in Vikebygd, a small...

Radiocafé Vinohradská 12 by CMC Architects

CMC ARCHITECTS wanted a café in harmony with the aesthetics of the building: clean, simple and elegant. Visual reminders of the 1930s, but using modern construction techniques and materials.

West Elm Offices in New York City / VM Architecture & Design

The ongoing collaboration between VMAD and West Elm works extremely well. The new West Elm offices is a beautiful representation of a growing brand, their design partner’s creativity and the success of their brand values.

Georgica Pond House Renovated by SheltonMindel

In order to preserve the grandfathered zoning proximity to the water, the exterior of the Georgica Pond house had to remain in tact. This transitional building type, a softer form of modernism is comprised of curving walls clad inside and out with vertical siding and floor-to-ceiling glass.

Istra Townhouse: Cozy Minimalism by Buro 108

Interior of this two floor townhouse was created by Buro108 for young family of three and covers an area of 192.5 m². The Istra townhouse...

Lakkegata Apartment Hotel / Studio Puisto Architects

Lakkegata Apartment hotel is an international joint venture of two large players in the construction and accommodation fields, Skanska Norway and Forenom. The process is further accelerated by the design expertise of Studio Puisto.

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior

Built in the small town of Humpolec in the Czech Republic in 2005, the now iconic Rusty House demonstrated the possibilities of working with a relatively small and tight parcel with numerous limitations.

Mid-Century Ranch Home Updated for Modern Family Living

This project was for a young couple relocating back to Santa Rosa from New York. They sought to update a mid-century ranch home they purchased in the hills of Santa Rosa – with a distinct vision.

Flick House, Cinere, Indonesia / Delution Design Revolution

Starting from the memory of the past client in the birthplace of the owner in Central Java. Clients want us to design a house that seems humble and warm. Clients and Architects also agreed to use brick as the main material of the Flick House, because it was felt to have a humble and warm philosophy.

Weekend Retreat on the Edge of a Mountain

This superb weekend retreat is located in Tapalpa, Mexico, and was completed in 2015 by Guadalajara-based Elias Rizo Architects. Description by Elias Rizo Architects: The...

Modern Hillside Home by Pfau Long Architecture

This new modern hillside home was designed in response to the needs of a growing family with two work-at-home parents and its steep site with magnificent bay and City views, all within the context of a quiet Sausalito neighborhood setting.