Residential ArchitectureHousesCaptain Kelly's Cottage / John Wardle Architects

Captain Kelly’s Cottage / John Wardle Architects

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects

Architects: John Wardle Architects
Project: Captain Kelly’s Cottage
Location: North Bruny Island, Tasmania
Photography: Trevor Mein
Text by John Wardle Architects

Captain Kelly’s Cottage involves the painstakingly considered restoration of the original weatherboard cottage on a remote bay of Bruny Island, Tasmania.

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects 1

Captain Kelly built the cottage in the 1830’s. As part of this project, extensive research has been carried out into the history of the cottage, tracking through libraries, original diaries, and detailed logbooks. It is speculated that the various ship hands of Captain Kelly built the house during the whaling off-season. The original cottage consisted of two structures: bedrooms and kitchen, surrounded by a wide verandah. Construction has also involved the painstaking removal of paint layers to reveal the original paint colours which have been revealed in parts and provided inspiration in other areas.

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects 2

A new living area has been placed between the two existing structures; the kitchen and bedrooms. The original verandah has been a major point of inspiration for the new intervention. The layered soffit and exposed ceiling rafters have been continued in the new entry and living spaces to connect new with old through this language of ceiling layers. In effect, the verandah extends and encapsulates the new works tying new and old together. This is reflected both in plan and section.

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects 3

A sheltered north-facing courtyard is nestled into the leeward side of the cottage. A new chimney is located in the position of the original (but long removed) chimney. This reinstatement of the chimney helps to define and warm the courtyard space, and is constructed of prototyped custom made white ‘ghost’ bricks.

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects 4

The courtyard is located around the existing walnut and mulberry trees, both over 100 years old. These two trees are as powerfully present as this historic cottage that has been a sentinel on the edge of the cliff for over 175 years. A dry stone wall currently being constructed will blur the boundaries of these histories.

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects 5

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects 6

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects 7

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects 8

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects 9

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects 10

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects 11

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects 12

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects 14

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects 13

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects 15

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects 16

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects 17

Captain Kelly's Cottage, John Wardle Architects 18

Straddie Shack / Shaun Lockyer Architects

Project: Straddie Shack Architecture and Interiors: Shaun Lockyer Architects Builder: Henderson Construction Engineering: Westera Partners Location: North Stradbroke Island, Queensland, Australia Photo Credits: Maree Homer The Straddie Shack, Point Lookout,...

Tree House Hotel in China – Qiyunshan by Bengo Studio

The Qiyun Mountain Tree House Hotel is located in the region of Xiuning County which is 33 kilometres south of Huangshan City, Anhui Province. As a part of the Qiyun Mountain Scenic Area, the tree house is surrounded by a sea of red cedars.

The Penthouse of the OPUS ONE

T.K. Chu Design was involved in the design of a penthouse located on the 34th floor. With an area of 430 square meters, the penthouse represents the highest living standard for the complex

Writers Block Apartment, Los Angeles / CHA:COL

Architects: CHA:COL Project: Writers Block Apartment Location: Los Angeles, USA Photography: Edward Duarte Writers Block apartment has been renovated in 2016 by Los Angeles architecture studio CHA:COL. The Writers Block is...

Related Articles