Santos Apartment / Atelier PECLAT+CHOW Architecture

Santos Apartment / Atelier PECLAT+CHOW Architecture

Apartment: Santos apartment
Architects: Atelier PECLAT+CHOW architecture
Location: Sao Paulo, Brazil
Project size 125 m2
Site size 125 m2
Completion date 2017
Photo Credits: Luiza Maraschin

Santos apartment was undertaken for a young art collector couple in their late 20’s. They requested a timeless, elegant and serene home. The 1950’s apartment is located in the trendy neighborhood of Jardins, São Paulo. The renewal of it’s 120sqm was designed to integrate the living space fully, while clearly defining three different functions: kitchen, living room and home office, whose rhythm is given by a thoughtful sequence of volumes and voids.

interior design / Atelier PECLAT+CHOW Architecture

The wooden entrance tunnel in Pau Ferro wood intends to guide and intensify the sensorial experience of those who enter from the dark hallway to the bright and clean living spaces of the apartment. The terrazzo floor, widely used in Brazil during modernism, with its opaque surface and subtle non-homogeneity, intersects with exposed white-painted brick walls and textured walls hiding the storage areas and doors. The white metallic grid ceiling, along with the Terrazzo floor unifies all the apartment rooms and poses as an additional layer of textures and rhythm to the whole.

minimalism / Atelier PECLAT+CHOW Architecture

The curation of materials is very precise to reinforce both the cohesive identity and the fact that no detail was left unchecked. Door handles, switches, faucets, and even windows, were entirely designed by Atelier PECLAT+CHOW and produced locally. Not as neutral as one might think at first sight, the apartment shelters a curated selection of modern Brazilian pieces, such as Zanini ́s and Hauner ́s armchairs, together with international icons, anonymous articles, and a few art pieces.

home decor / Atelier PECLAT+CHOW Architecture

Further emphasizing the importance of design and architecture as a single, coherent project, Atelier PECLAT+CHOW also designed the white sofa and armchair, the marble coffee table, the kitchen table, and some lighting fixtures, along with all built-in furniture.

dining room / Atelier PECLAT+CHOW Architecture

kitchen / Atelier PECLAT+CHOW Architecture

Santos Apartment / Atelier PECLAT+CHOW Architecture

bedroom / Atelier PECLAT+CHOW Architecture

Santos Apartment / Atelier PECLAT+CHOW Architecture

home office / Atelier PECLAT+CHOW Architecture

Santos Apartment / Atelier PECLAT+CHOW Architecture

Santos Apartment / Atelier PECLAT+CHOW Architecture

Santos Apartment / Atelier PECLAT+CHOW Architecture

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Everett Street Residence / Open Architecture by Dawson & Clinton

Everett Street Residence design from Palo Alto, California, was projected to create a union between the interior and exterior, to allow the residents to...

Aspen Ridge House Overlooking the Rocky Mountains

Set along a ridgeline amidst dramatic mountain views, 8,259 square foot Ridge House thoughtfully blends the old and new through the renovation of an existing 1960s structure.
Studio K Has Designed a Vivid and Sunny Home

Studio K Has Designed a Vivid and Sunny Home for a Young Couple

An existing semi-detached house nearby the city Centre Leuven (Belgium) was extended to a vivid and sunny home for a couple with a passion...
Barcelona Flat with a Distinct Contemporary Character

Barcelona Flat with a Distinct Contemporary Character

This Barcelona flat is located in a quiet and green passageway beside the Sagrada Familia ever-on-site temple and belongs to Andrea Serboli, one of the two founders of the architectural firm.
Model Duplex at Yanlord Marina Center by T.K. Chu Design

Model Duplex at Yanlord Marina Center by T.K. Chu Design

Zhuhai Yanlord Marina Center is located directly on the Zhuhai coastline providing a breathtaking ocean view of Macau and the Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge. The ocean serves as the main axis upon which the Center’s external architectural curve laps like a wave, ...

More Articles Like This