Residential ArchitectureApartments70 sqm flat by toi toi toi creative studio

70 sqm flat by toi toi toi creative studio

70 sqm flat by toi toi toi creative studio

Project: 70 sqm flat – Apartment 02
Designer: toi toi toi creative studio
Artwork: Simone Florell
Location: Berlin, Germany
Project size: 70 m2
Completion date 2020
Photography: Gabriella Achadinha Photography

Constructed in the 1880s, this ornate Berlin residential building first served as the officer quarters for the Guard Corps Regiment. After recent restorations, toi toi toi creative studio, affectionately known as T3, was hired to transform the building owner’s private top floor city getaway, to accommodate a growing family of six.

70 sqm flat by toi toi toi creative studio

The 70 sqm flat boasts an open-plan living, dining and kitchen area that extends onto the balcony creating a spacious living for tight quarters. The material palette and furniture selection is warm and inviting featuring layers of rich, muted colours and curved edges that produce an ambience of sophisticated comfort.

70 sqm flat by toi toi toi creative studio

Entering the living space, the eye is immediately drawn to the sleek white oak cabinet, designed by t3, that sweeps wall to wall. Unifying the living and dining areas, it serves as a bench, sideboard, storage and entertainment stand. The piece is beautifully finished with timber detailing and soft closing drawers beneath for ease of access.

70 sqm flat by toi toi toi creative studio

During the evening hours, a generously sized sleeping space for two family members is easily assembled in this space using transformable furniture; and neatly packs away to double as a couch during the day.

bedroom, toi toi toi creative studio

The adjoining open kitchen space features a breakfast area that invites casual gathering. The custom oak table with a muted green linoleum surface is accompanied by fresh, coloured chairs and an adaptable highchair. This area looks onto a floor-to-ceiling glass door that connects the interior living space to a fresh, contemporary, outdoor setting on the balcony.

70 sqm flat by toi toi toi creative studio

The space seeks to embody an aura of calm (to pacify the chaos that inherently comes with family life) through a balance of openness, separation and visual simplicity.

bedroom, toi toi toi creative studio

Upon entering the bedroom, the eye follows the lines of the sloped ceiling as natural light from a skylight above reflects in all directions. Playing off the existing angles, t3 designed a custom wall unit that acts as a backboard for the king-size bed, a wardrobe and additional storage. The coloured millwork wraps around the corner of the room integrating a fold-down bed into the flush wall surface.

70 sqm flat by toi toi toi creative studio

terrace, toi toi toi creative studio

Subscribe to our newsletter

A Room for a Girl who Loves Art

As a parent, what room would you choose for a girl who loves art? Around the age of 10 years old, children start to...

Sugar Warehouse Loft / Dimcheff Smith Studio

The completely renovated loft space is contained in New York’s iconic Sugar Warehouse building in Tribeca overlooking the Hudson River. The Warehouse was erected in 1853 by the Grocers Steam Sugar Refining Company and was at the time the City’s second tallest structure after the Brooklyn Bridge.

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design

The Pereira Narvaes house is located in Caxias, a mountainous region of southern Brazil. After the visit to the site of the project, it became evident the existence of an incredible view towards a "green wall", a mountain with an almost vertical slope that would direct the project.

Lagrange House in Turin / Fabio Fantolino Studio

Designed by Fabio Fantolino, Lagrange House is located in the heart of the city of Turin. Two apartments in one inhabited by mother and son, perceived as a single space that may be divided allowing each to preserve a sense of individual personality and independence.

One Level Concrete House Providing Spaces for Leisure and Socializing

This one level concrete house is located in a quiet area of Brasilia’s outskirts. The aim was to construct a 280m² house to be mostly used during weekends, providing spaces for leisure and socializing. The major challenge was to distribute storehouse in a reduced plot area shaped in a trapezoid form and open to the greenery as much as possible.

Recommended Stories