Bahcekoy House in Istanbul / Habif Mimarlik

Bahcekoy House in Istanbul / Habif Mimarlik

Project: Bahcekoy House
Architects: Habif Mimarlık
Location: Bahçeköy, Istanbul, Turkey
Year of Completion: 2018
Photo credits: İbrahim Özbunar

The house is designed for a young family of four, located in Bahçeköy, Istanbul. The main motive of our concept is to have capaciously open spaces for living areas and link the interior with the exterior through large Windows and terraces.

Bahcekoy House in Istanbul / Habif Mimarlik

As viewed from the outside, the Bahcekoy house gives strong and secure sense through concrete-stone mixed material of facade, however serves very open and airy space inside facing the private garden at the rear. The large Windows at the ground floor level incorporate sliding doors that open onto the pool side terrace and fill the living and dining space with natural light.

Bahcekoy House in Istanbul / Habif Mimarlik

When designing, both for inside & outside, natural outcomes of the materials have been preserved as much as possible. Corten steel garden Wall, handmade concrete-stone mixed facade, natural looking of wood and marble have been used in the aim of creating warm and ‘living’ atmosphere both in and out side. All the furniture has been designed as a built-in interior. It ‘s mostly combination of black and natural oiled oak, pastel tones of lacquered MDFs. Metal elements are mostly chosen in black and particularly copper & satine metal tones. The atmosphere has been created principally in a plain way; the details, furniture, and several art pieces bring the colour accents to the interior.

Bahcekoy House in Istanbul / Habif Mimarlik

As an architectural element, a sculptural staircase has been designed, linking the three levels and coated with natural oiled oak which gives warm atmosphere to the volume. Hand rail has been varnished in black creating a linear trace for distinct perception of the form.

Bahcekoy House in Istanbul / Habif Mimarlik

In the garden, next to the swimming pool, a poolhouse has been designed, accommodates a living space, kitchenette, outdoor lounge, gym, changing room and toilet. On the front side Wall height sliding Windows allow natural light fulfilling the inner space, and creates an open space next to the pool on demand.

Bahcekoy House in Istanbul / Habif Mimarlik

Bahcekoy House in Istanbul / Habif Mimarlik

Bahcekoy House in Istanbul / Habif Mimarlik

living room / Habif Mimarlik

Bahcekoy House in Istanbul / Habif Mimarlik

staircase, Istanbul / Habif Mimarlik

bedroom, Istanbul / Habif Mimarlik

bathroom, Istanbul / Habif Mimarlik

bedroom, Istanbul / Habif Mimarlik

fireplace, Istanbul / Habif Mimarlik

open living room, Istanbul / Habif Mimarlik

Bahcekoy House in Istanbul / Habif Mimarlik

bathroom, Istanbul / Habif Mimarlik

pool house, Istanbul / Habif Mimarlik

Bahcekoy House in Istanbul / Habif Mimarlik

bathroom, Istanbul / Habif Mimarlik

Bahcekoy House in Istanbul / Habif Mimarlik

Bahcekoy House in Istanbul / Habif Mimarlik

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Collection of chairs-toys: Takeshi Sawada bring joy to children

These cute chairs were designed by the Japanese designer Takeshi Sawada for Kamina & C. Initially, Bambi chair was made and it was beloved...

LM Guest House is a Contemplative Retreat for Weekend Visitors in Dutchess County, NY

The LM Guest House integrates a number of sustainable design strategies, including geothermal heating and cooling, radiant floors, natural ventilation, motorized solar shades, photovoltaic panels, and rainwater harvesting for irrigation, in addition to an elegant structural design.

Barcelona Duplex by Raul Sanchez Architects

The Barcelona Duplex was recently completed by Raul Sanchez Architects. The starting point was two independent dwellings on top of each other on the ground floor and mezzanine of a modest, old apartment building between dividing walls in the heart of the Raval (Barcelona).

Helios Touch Evolution. Modular Wall Lighting That Matches Your Mood

Helios Touch Evolution is a modular, touch sensitive wall light. Create any design using the hexagonal tiles. Free your imagination and create displays with over 60 lights. Adjustable for warmth and brightness by holding your hand to the tiles

House GD in Cascais, Portugal by Esquissos Architecture

One of the biggest challenges of this project was the small dimensions of the place and the already consolidated surroundings. There so, the relations between scale and proportion were since the beginning a main concern.

OLX Office in Kiev / Design Hub International

Design Hub International / DHI has implemented a new office project in Ukraine in April 2016: interior design and construction supervision were provided for a new...