Residential ArchitectureHousesAavego Cottage Located on Wild Western Danish Coast

Aavego Cottage Located on Wild Western Danish Coast

Aavego Cottage Located on Wild Western Danish Coast (1)

Architect: Puras Arkitekter / Soren Sarup
Project: Aavego Cottage
Location: Nordjylland, Denmark
Photographs: Tina Stephansen – Studio 55 / Lars Daniel Terkelsen

Designed, conceived and built mostly by hand by Danish architect Soren Sarup (founder of Puras arkitekter), the Aavego Cottage interacts with the surrounding landscape and integrates the natural and contemporary qualities of simple living.

Situated less than a mile from the North Sea around the fjord, lakes and dunes, you can feel a special Nordic bond with nature. The use of light and and space both aesthetically and functionally, along with the architectural purity, creates a symbiotic installation that is both dramatic and welcoming.

Aavego Cottage Located on Wild Western Danish Coast (14) The warm wood surfaces against the clean white and sharp edges, combined with a balance of vintage and modern Danish furnishings, creates a calm and relaxed atmosphere on the edge between indoor and outdoor life. The fully equipped kitchen in the main house services both living spaces with indoor or outdoor dining (depending on weather).

Aavego Cottage Located on Wild Western Danish Coast (4) Organized around a large wooden terrace that unites the two structures, the main building and annex can accommodate up to eight guests total. The annex houses four double bedrooms and one bath while the main house features one bedroom and bath and a fireside living area. Each has access to the expansive terrace for places to dine, lounge and enjoy the scenery.

Aavego Cottage Located on Wild Western Danish Coast (8)

The south-facing facade has a large folding door that opens the kitchen onto the 180 sq m terrace. The wooden deck is designed with several corners and spaces that offer shade, shelter or a place in the sun – be it spring, summer or fall. Via Boutique Homes

Aavego Cottage Located on Wild Western Danish Coast (5)

Aavego Cottage Located on Wild Western Danish Coast (6)

Aavego Cottage Located on Wild Western Danish Coast (2)

Aavego Cottage Located on Wild Western Danish Coast (15)

Aavego Cottage Located on Wild Western Danish Coast (9)

Aavego Cottage Located on Wild Western Danish Coast (10)

Aavego Cottage Located on Wild Western Danish Coast (11)

Aavego Cottage Located on Wild Western Danish Coast (12)

Aavego Cottage Located on Wild Western Danish Coast (13)

Aavego Cottage Located on Wild Western Danish Coast (3)

Subscribe to our newsletter

Chestnut House by ValArch Atelier

The first house designed and built by our architect studio is located on a small piece of land between Kopřivnice and Štramberk. It was built in a former recreation area where a large, old Chestnut tree was growing in an overrun field. This beautiful tree was a focal point for this property and the house became known as Chestnut House.

Flemington House by Lisa Breeze Architect

This 1940s semi-detached brick home in Flemington has been treasured by the same family since it was originally built. The current owner, the great grandnephew of the original owner, was keen to honour its heritage in as many ways as possible.

Georgica Cove House by Bates Masi Architects

A couple with property on a cove overlooking the ocean asked for a house that would be comfortable for just the two of them the majority of the time. However, with their love of entertaining, the Georgica Cove house had to grow on busy weekends to accommodate their children, grandchildren, and guests.

Chelsea Apartment by BFDO Architects

This Chelsea apartment occupies the top floor of one of a series of brick rowhouses that were joined together to create a larger building. In the existing layout, the street frontage of the unit is split between the living and dining spaces on one side and one large bedroom on the other.

Alta Chalet Designed by Atelier Kastelic Buffey for a Family of Five

Alta Chalet is designed as a year-round weekend retreat for a family of five, comprising 3,000 square feet of efficiently planned living space spread over two storeys. Located near the end of a cul-de-sac in a private ski club development

Recommended Stories