Studio House in Melbourne / Zen Architects

Studio House

Architects: Zen Architects
Project: Studio House
Location: Northcote, Victoria, Australia
Area: 74 m2
Year 2017
Photography: Jack Lovel

From the architects: Like many of our clients their needs change over time with more space often needed in the short term than their homes can provide. Our solution was to provide a flexible, multi-purpose studio house requiring very little land. Included are two sleeping areas or studios, a bathroom and a generous living space that in itself could be divided into two with a kitchenette. It’s a mini home on as little as 30sqm of land over two levels within the footprint of a shed in the back yard.

Studio House in Melbourne 1

We carefully arranged the shape of the building to minimise amenity impacts to the neighbours while controlling sunlight and views from windows to feel expansive while retaining privacy. Sitting beside a laneway we were able to provide its own entrance separating it from the main home. Coupling this idea with an external stair allows individual users to occupy different floors meaning this building can cater for extensive and diverse uses. The materials are robust, concrete slab floor local recycled bricks, plywood first floor, with corten steel cladding and timber double glazed windows.

Studio House in Melbourne 2

The clients can now cater for their immediate family needs for more space, while enjoying flexible choices for use in the future without destroying the quality of their backyard. They enjoy views of their own architecture across a shared garden.

Studio House in Melbourne 3

Studio House in Melbourne 3

Studio House in Melbourne 5

Studio House in Melbourne 6

Must Read

Randwick Pavilion, alterations and additions

Randwick Pavilion by MASQ Architecture

Our inspiration for the Randwick Pavilion project lay in the established backyard which sat sunken down slightly from the surrounding. The brief was to add a new living room space, kitchen and accompanying dining room. We particularly wanted to have the living room feel very much like a pavilion in the garden, however we saw this as an enclosed and protected space as much as it needed to be connected to the garden.