Residential ArchitectureHousesAgrela House - A House for Books by Spaceworkers

Agrela House – A House for Books by Spaceworkers

Agrela House - A House for Books by Spaceworkers

Project name: Agrela House
Architecture firm: Spaceworkers
Principal architect: Henrique Marques, Rui Dinis
Project team: Marco Santos, Marta Silva, Mónica Pacheco, Tiago Maciel
Furniture Design: Bairro Design
Finance Director: Carla Duarte – cfo
Engineering: Simetria Vertical
Location: Paredes, Portugal
Project size: 3658 m2
Completion year: 2018
Photography: Fernando Guerra | FG+SG
Text by Spaceworkers

A house for books. This challenge started with a premise from the client: space for many books.
Immediately, our imaginary guided us to the many classical renaissance libraries, with sliding stairs that reach the book mountain. That was the motto of the intervention: a high space capable of generate the composition and hierarchize interior spaces.

Agrela House - A House for Books by Spaceworkers

The idea was growing and the volumetric experience led to the functional differentiation of the interior spaces, crating a roof as a restless mass with different heights. The roof also figures itself in a fifth facade and influences the idealization of the other ones.

Agrela House - A House for Books by Spaceworkers

Suddenly we had created a dense, heavy, monolithic cover roof that needed to be subverted, giving an idea of levitating mass that is slightly lying on light wood and glass. The roof seems to crush the users, reminding them of their own scale as humans and the ancestral importance of the shelter.

Agrela House - A House for Books by Spaceworkers

The time – important architectural component – is also an essential agent of the composition. The built elements – specially in concrete – seek to register the passage of time through it formwork texture. This formwork, similar to the roof variations, assumes ups and downs, protrusions and recesses, allowing it to keep the time with the representation of the shadows during the different hours of the day, giving also a dramatic appearance to the facades.

living room by Spaceworkers

As the time passes the textured concrete will naturally age and will be more integrated in the rural surroundings. The same will happen to the wood base, which the older it gets the more magnificence will become, enriching the Agrela House.

library by Spaceworkers

home office by Spaceworkers

dining room by Spaceworkers

staircase by Spaceworkers

terrace by Spaceworkers

Agrela House - A House for Books by Spaceworkers

Agrela House - A House for Books by Spaceworkers

Piampiano Residence by Studio B Architecture + Interiors

Piampiano Residence, located in Woody Creek, Colorado, was designed by Studio B Architecture + Interiors. Perched at the rivers edge, this project consists of...

The Sanctuary – Palo Alto Residence / Feldman Architecture

The clients of The Sanctuary, recent empty-nesters planning ahead to retirement, hoped to downsize and simplify in the design of their new Palo Alto home. The Sanctuary was constructed as a modern house that allows the landscape to speak first.

Wabi Sabi Apartment / Sergey Makhno Architects

Designed by Kyiv-based architect Sergey Makhno for his own family, the home boasts a roof terrace, an open-plan living, kitchen and dining area, multiple art pieces, and numerous articles of furniture designed specifically for the apartment by Makhno.

Berlin Loft in a Former Car Repair Shop / Studio Karhard

The spacious loft on the ground floor of a commercial rear building in Berlin Kreuzberg is located in the rooms of a former car repair shop.

Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

The project sought to re-work the footprint of an existing 1930s Californian Bungalow, without compromising the character of the original home.

Related Articles