Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers

Architects: Spaceworkers
Project: Sambade House
Coordinators:Henrique Marques, Rui Dinis
Collaborators: Sérgio Rocha, Rui Miguel, Vasco Giesta, Pedro Silva
Location: Penafiel, Portugal
Size: 1 177m2
Photography: Fernando Guerra | FG+SG

Based on the genetic of the place, the intervention holds, as the main goal, the creation of a contemporary space without disturbing the peace of the countryside area.

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers 1

The site, a carved terrain in several terraces filled with trees and some stone walls create the ideal setting for a pure volume with rectangular base adjusted to the ground and opened into the green landscape. The volumetric purity, desired by the customer, sets the mood for the project and the new inhabitant of the place is, now, one of the terraced fields of the perfectly balanced ground. Thus, the act of inhabiting unfolds through the volume of concrete, pure, raw, adjusted to the ground, just waiting to grow old as the days go by… reflecting the life of the countryside.

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers 2
Functionally, the Sambade house takes place on two floors, the first floor which houses the nuclear housing spaces as the rooms and living spaces. It is on this floor where is located the main entrance of the house, which appears as a huge hole in the long concrete wall oriented to north and this is also the floor that opens and dialogue with the surrounding landscape allowing it to invade the interior. The lower floor where settle some of the side housing services works here as a rural wall, an extension of the existing terraces, which hides its functions behind a concrete wall and let the landed volume on get the desired role.

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers 3

The materials used will also satisfy the dilution that we intended that the intervention had on site. We did not want here delicate and bright materials to put in contrast with the rurality of the place but something thats grow old with time and become increasingly this new inhabitant of the site as an integral part of it.

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers 4

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers 5

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers 6

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers 7

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers 8

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers 9

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers 10

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers 11

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers 12

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers 13

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers 14

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers 15

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Rooftop House in Bangkok – The HACHI Skyscape by WARchitect

The project’s owner runs a 5-story apartment. In the past, the rooftop was only used to keep water tanks, leaving a lot of empty space. The owner, therefore, wished to build a small rooftop house there for his own use.

FAVN Sofa by Jaime Hayon and Fritz Hansen

In Danish language, FAVN means embrace. This sofa is the result of the creative collaboration between Jaime Hayon and Fritz Hansen. “I wanted the sofa to be based on a shell. A shell being hard on the outside, soft and welcoming on the inside.

Sculptural House: Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec

This sculptural house is a collaborative work between client, sculptor Jacek Jarnuszkiewicz and architects Marie-Claude Hamelin and Loukas Yiacouvakis (YH2 Architecture Studio). Description YH2 Architecture: The...

Urban Living House Project by Box Reshaping Architecture

Located on a compact infill section, the 180-square-metre house is an example of what suburban living in Auckland’s future can be. With smaller sites, the neighbours are physically closer and so issues of privacy and sunlight become even more pertinent.