Residential ArchitectureHousesFranklin Residence, North Carolina / ThoughtCraft Architects

Franklin Residence, North Carolina / ThoughtCraft Architects

Franklin Residence by ThoughtCraft Architects

Project: Franklin Residence
Architecture: ThoughtCraft Architects
Architects: Jason Hart AIA, Partner-in-charge
Builder: Omni Builder Group
Engineer: Lynch Mykins Structural Engineers
Location: Chapel Hill, North Carolina
Area: 4,280 sf / 1,000 sf (decks)
Year 2021
Photo Credits: Flyboy Photo & Media and Keith Isaacs Photography

The site of the project was at the edge of a steep slope located in Chapel Hill, NC. Imagined like a rock outcropping on the hillside, the home adopts a simple form mimicking the landscape. The roof tilts with the slope of the hillside and accentuates the drastic change in grade. The exterior of the home is wrapped in corrugated and perforated metal to accentuate the solidity of a rock outcropping. Wood accents warm the entry and lower floor areas where walls can be touched.

Franklin Residence by ThoughtCraft Architects

The Franklin Residence is organized around an open floor plan with the double-height living space positioned at the overlook, a second floor loft, and a grand master suite. The roof tilt draws the eyes down to nature outside of the large sliding door and window wall. Large glass doors and several expansive windows fill the interior with natural light and captivating views of the surrounding lot. Further warming of the interior are wood cabinetry and accent walls.

Franklin Residence by ThoughtCraft Architects

Franklin Residence by ThoughtCraft Architects

kitchen, ThoughtCraft Architects

living room, ThoughtCraft Architects

staircase, ThoughtCraft Architects

first floor, ThoughtCraft Architects

bedroom, ThoughtCraft Architects

bathroom, ThoughtCraft Architects

Franklin Residence by ThoughtCraft Architects

Flora House by Sanz & Gradolí Architects

Restoration of a town house overlooking two streets with a minor different in altitude between both. The main façade has been maintained along with the two main bays forming the existing construction, with a new side annex being added to this that contains the rear façade and where the garage is housed.

Along the Levee House by R3Architetti

Along the Levee House is a project completed in 2016 by Italian studio R3architetti. This project arises from the client’s need to combine a two-room...

Greenwich Village Row House / CWB Architects

On the existing front facade of this Greenwich Village row house, a vast majority of the existing brick was damaged beyond repair or in poor condition and brick was patched with cement at other areas.

Single-Story Mid-Century House Gets an Inspiring Upgrade

Teaberry is a master suite addition to a simple, single-story mid-century house on a wooded lot overlooking the northern San Francisco Bay. The owners dreamed of a serene, modern retreat immersed in the nature.

OPALO Store by Alapar Studio: A Fresh and Delicate Boutique

The new OPALO store space focuses on returning the prominence to the product by creating a boutique where personalized treatment is one of its hallmarks.

Related Articles