ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres

Architects: Giuseppe Gurrieri, Nunzio Gabriele Sciveres
Project: ASR house
Location: Sicily, Italy
Photographs: Filippo Poli

ASR House is a renovation project of a house situated on the second floor of a building located in Sicily, in the old town centre of Ragusa near the Cathedral and the Bishop’s Palace. A survey showed that the portion of the building to renovate had already been consolidated in the 90’s, during a restoration and consolidation of the entire property. It was therefore decided to take no action on the load-bearing structure and to find out a strategy focused mainly on redesigning the interior.

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres 1

The very high ceilings of the rooms with no round vaults, led us to think the empty space as a container in which to add new key features. Based on the client’s requests, we decided to separate the space just by adding hyper-furniture thus solving the space distribution system both in plan and section.

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres 2

An iron mezzanine, covered by lacquered wooden panels, splits the high ceiling of the living room into two areas and, being it detached from two sides, it allows to keep unaltered the reading and perception of the space. The sleeping area is introduced by a series of furniture that contain wardrobes and services. Inside the master bedroom, a grey Valchromat box opened on four sides works both as a dividing element and a hallway; this box includes a walk-in closet in white lacquered wood.

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres 3

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres 4

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres 5

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres 6

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres 7

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres 8

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres 9

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres 10

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres 11

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres 12

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres 16

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres 13

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres 14

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Arctic Sauna Pavilion / Toni Yli-Suvanto Architects

The building is the centre of social activities during the warm seasons of the year. Cooking and dining takes place in the unheated main space, dominated by generous views towards the Nordic lake landscape, and towards the midnight sun.

Blue Jay Way: Luxurious Family Residence with Spectacular View of Los Angeles

Designed by McClean Design, Blue Jay Way is a luxurious 650 square meters single family residence.  This house is located on a spectacular lot...

House H in Madrid / ABIBOO Studio

House H is located in an affluent area in Madrid. The house has a floor area of 14,000 sq. ft. (1,300 sq. m.) and is the answer to the broad and diverse functional needs of the client, a well-known international sportsman.

The Meadow Home: Cedar-Clad Residence on a Hilly California Meadow

The design team for The Meadow Home was inspired by prominent views and beautiful slopes to build a structure on to the landscape to minimize its massing on the originally undeveloped site.

1954 Custom-Built Home Renovated by Hundred Mile House in Palm Springs, California

This project is a renovation and addition to a custom-built home built in 1954 at the base of San Jacinto Mountain in Palm Springs, California. The original layout, post-and-beam construction, wall of custom wooden windows and unique architectural detailing ...

Casa Largo dos Martires designed by Studio Arte

Casa Largo dos Martires lies adjacent to a small public garden in the centre of Silves – a picturesque town in the Algarve hinterland,...