Restaurant Interior DesignATLATL Restaurant in Shanghai by Various Associates

ATLATL Restaurant in Shanghai by Various Associates

ATLATL Restaurant in Shanghai by Various Associates

Project Name: ATLATL Restaurant in Shanghai
Client: ATLATL
Location: Zhangheng Road, Zhangjiang Hi-Tech Park, Pudong, Shanghai, China
Status: Completed in July 2020
Design Firm: Various Associates
Project Leader: Qianyi Lin, Dongzi Yang
Design Team: Dongzi Yang, Shiqi Li, Olga Zhuromskaia, Zhichao Lin
Photographs: Shao Feng

Known as China’s “Silicon Valley”, Zhangjiang High-tech Park in Pudong, Shanghai integrates a wide spectrum of key cutting-edge industries such as biomedicine, integrated circuit and aerospace, and delivers knowledge about nature and society. Situated within the high-tech park, ATLATL Innovation Cluster is a R&D platform for life sciences. “Atlatl” is a Nahuatl word that means “spear thrower”, which was invented by ancient hunters to maximize their hunting abilities. The word here implies the ancient traces of human innovation.

ATLATL Restaurant in Shanghai by Various Associates

Various Associates was entrusted to transform a disused space within the high-tech park into an ancillary facility for ATLATL restaurant. Occupying nearly 520 square meters, the space needs to bring in tasty coffee, food, wine and the collision with creativity and innovation, and aims to provide an intimate and artistic “body energy station” to high-level researchers.

ATLATL Restaurant in Shanghai by Various Associates

Considering special features of users and industries that the project serves, the client requested a futuristic spatial atmosphere. The definition of the notion about time is the key of the project: What’s future? What’s past? There are different understandings on “futuristic” at different times. In modern era, mankind’s imagination of future has always been connected to mega images, such as universe, celestial bodies, and the trace of time.

ATLATL Restaurant in Shanghai by Various Associates

Uncertainty(不确定)Complexity(复杂)Ambiguity(模糊)
Currently, our cognition has been unable to catch up with the rapid transformation and changes in this VUCA world. VUCA is an acronym that stands for volatility, uncertainty, complexity and ambiguity.

ATLATL Restaurant in Shanghai by Various Associates

Comparing with past and present, “future” is a concept of time that will never come. Our imagination of technology and future in all aspects is composed of a series of scenes. As approaching the project, Various Associates utilized elements that are often associated with modern people’s imagination of future, including circles, curves, dome ceiling and traces, to create more intuitive “futuristic” scenes and ambience in the space.

ATLATL Restaurant in Shanghai by Various Associates

The storyline of the project is “Waiting Hall”. The design team took the notion of “time” to measure future, and convey the message of waiting for future from day to day. In everyday life, we wait for sunrise, sunset and routine activities such as work, dining and gathering, while waiting for “future” as well.

ATLATL Restaurant in Shanghai by Various Associates

Various Associates tried to start from “summarizing the past”, and then deduced a futuristic spatial design experiment. As opposed to adopting a one-direction timeline, the design took “present” as the origin, which extends in two directions and connect past glories with the vision of future, thereby creating “retro-futuristic” scenes which cross time.

ATLATL Restaurant in Shanghai by Various Associates

Geometric languages such as circle, curve and sphere are applied to interior structures, surfaces and furniture, echoing orbits of planets. By recreating mankind’s initial imagined view of the universe, Various Associates produced a streamlined space filled with a comfortable and futuristic ambience.

ATLATL Restaurant in Shanghai by Various Associates

Design and fashion are an endless cycle. The project design drew inspiration from aesthetic achievements and technology explosion in the 20th century. Various Associates reinterpreted “futuristic” from a broader perspective, so as to conduct a spatial design experiment based on logic rather than sheer speculations.

ATLATL Restaurant in Shanghai by Various Associates

The space is dominated by a greyish green tone, which is a mixture of natural “green” hue and futuristic “grey” colour. Surfaces of different shades, malleable materials, film-like expressions and geometric compositions result in a tactile space.

ATLATL Restaurant in Shanghai by Various Associates

The ring “floating” in the atrium runs through the lower and upper areas.  From the atrium to water bar, restaurant area, bar area as well as semi-open and private sections, the space is laid out based on different functions and degrees of privacy. With a smooth circulation, the entire space is able to accommodate 200 people for dining, relaxing and socializing.  Various Associates incorporated the ideas of “waiting hall” and “countdown” into spatial scenes that rewind time, while also bringing in stories and creating spatial rhythms.

ATLATL Restaurant in Shanghai by Various Associates

Retro style has always been prevailing. Various Associates utilized everlasting elegant and simplistic design languages to continue the deep impression that the 20th century left on the world. Classical hues such as green, blue and yellow are covered with a layer of “grey shade”, which symbolizes the unknown and generates softer visual effects. Resin, glass panels, mirror-polished steel and other new materials are applied to streamlined functional blocks. Featuring ergonomic forms and soft leather upholstery, the customized chair and seat combinations offer comfortable experiences.

ATLATL Restaurant in Shanghai by Various Associates

Comparing with present, future will never come, so it only exits in our imagination. However, classics which have stood the test of time imply a certain predictable trajectory of future. The space is like a “time door”, which leads to the future whilst in fact bringing people back to the “relative past”.  Converting spatial experiment into something that’s everlasting and thought-provoking is what Various Associates has been trying to do.

ATLATL Restaurant in Shanghai by Various Associates

ATLATL Restaurant in Shanghai by Various Associates

Subscribe to our newsletter

Jersey Shore Vacation Home by Jeff Jordan Architects

Located within walking distance of the beach, this Jersey Shore vacation home for a Manhattan-based couple rises to an ocean view and has plenty of space for family and friends.

Prefabricated Wooden House by Gláma Kím Architects

This prefabricated wooden house is laid out so all family members are aware of each other, yet respecting everyone´s privacy. A large open space (almost 6 meters ceiling height) connects the living room, the kitchen, a workspace and the upper floor spaces.

Tired Victorian House Becomes Ultra-Stylish Family Home

This tired Victorian house was given a complete re-design with new addition completing the vision. Although the house uses fully automated technology, it’s disguised by a warm, textural palette. A timber ribbon of floor and wall travels through the house creating a harmonious, seamless transition from old to new.

Williamsburg Loft Space Transformed into an Elegant Law Office

STUDIOSC was commissioned by a boutique law office to design their new offices within an existing loft space in Williamsburg. A modern addition and roof terrace was part of the program, allowing us to integrate the old timber framed loft, with a new steel and concrete addition, connected by a long corridor that serves as the central artery of the office.

Aribau Duplex Loft / Jaime Beriestain

Aribau duplex loft with a 30m2 private terrace was designed for The Outsider by the prestigious interior architect Jaime Beriestain. You will love its avant-garde...

Recommended Stories