Backyard Reading Retreat Away from the Noise and Chaos of the City

Backyard Reading Retreat Away from the Noise and Chaos of the City

Project: Backyard Reading Retreat
Architects: Board & Vellum
B&V Project Team:
Jeff Pelletier, AIA, CPHC – Principal
Ryan Adanalian – Architecture Project Lead
Katie Mallory, Allied ASID – Interiors Project Lead
Derek Reeves – Landscape Architecture Project Lead
Matthew Hagen, AIA – Design Team
Builder: Proform Construction
Location: Seattle, Washington
Year: 2018
Photographs: Andrew Giammarco Photography

Even those who adore city life need a place to unwind away from the hustle and bustle. It certainly doesn’t hurt to relax alone with a good book in a backyard reading retreat, or to hang out with friends and family around the fire pit or with a dip in the hot tub. This urban oasis — though small — offers space to satisfy all those needs: the introverted and extroverted.

Backyard Reading Retreat Away from the Noise and Chaos of the City

Before this project came to be, the back door of this Seattle home opened to a maze of overgrown plants – it was hard to even visualize how much space there was hidden under all the vegetation. The homeowners hoped to transform their lot into a unified, beautiful, indoor-outdoor oasis linking their home, yard, and a new backyard shed in a designed experience where every detail would come together to compose the many smaller sub-spaces into an integrated whole.

Backyard Reading Retreat Away from the Noise and Chaos of the City

And, what better way to do that than with a tightly integrated team! From day one, this project not only incorporated all three of our studios – architecture, interior design, and landscape architecture – but also incorporated the close care and collaboration of the homeowners, and the contractor, Proform Construction.

small house, Board & Vellum

For inspiration to launch the project, the homeowners envisioned a “found shed” with a modern twist featuring plenty of glass to help blend the spaces. Everything in the shed would be meaningful and have a purpose, and every framed view – both from within and without – would be intentional.

Backyard Reading Retreat Away from the Noise and Chaos of the City

Design for the project was also greatly inspired by the site itself. Just over the neighbor’s fence, a massive tree shades the yard, with its branches hanging deep into the property. Designated as an “exceptional tree” by the city, its presence and precise location dictated how we could alter the property.

interior design, Board & Vellum

One of the reference datums that define how, what, and where you can build near an exceptional tree is the tree’s dripline. Rather than merely comply with this invisible line, we instead decided to make it a design feature of the landscape and site design. The graceful ovoid arcs through the site, and the wood deck, concrete pavers, and a custom-fabricated black steel planter all curve as they meet the line. The shed itself tucks into the arc by only a very specific amount, a glowing anchor point in the yard.

Backyard Reading Retreat Away from the Noise and Chaos of the City

The multi-functional backyard shed can be a reading room, a guest suite, or an entertainment space. Outside, it features an additional shower for an easy rinse heading in or out of the sauna or hot tub, and a wrapping deck and patio connect it to the fire pit and the main house.

bedroom, Board & Vellum

Inside the shed, one of its eye-catching features — the wallpapered ceiling — was actually an unplanned solution to a design problem that arose during construction. The homeowners wanted to have speakers in the shed, but didn’t want to see them, nor was there space to spare. So, we found speakers designed to be hidden behind drywall and mounted them in the ceiling, under the loft.

Backyard Reading Retreat Away from the Noise and Chaos of the City

But, the loft is constructed with 2x4s, so there was some slight deflection that was creating cracks in the drywall where it met the speakers. The homeowners suggested wallpaper to hide them, and we sourced a pattern from a local company, Abnormals Anonymous, to complement the rest of the design.

bathroom, Board & Vellum

The graphic print is at once bold and organic: its whimsical pattern plays off of the more ordered, tessellated array of the tile in the bathroom. Once it was in place, none of us could imagine it missing – it was another great case of the fun and value of working with an integrated team.

Backyard Reading Retreat Away from the Noise and Chaos of the City

Backyard Reading Retreat Away from the Noise and Chaos of the City

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Mountain Home Built by Combining and Connecting Two Monolithic Volumes

Serbian EXE Studio have recently completed a beautiful mountain home located in the mountains of western Serbia. The house has a built area of...

Brook Bay Residence by SKL Architects

Nestled into a Mercer Island hillside, this intimate two-story residence emphasizes craft, materiality and the connection to the outdoors. A clear demarcation of public and private spaces is reflected both in the design and choice of materials

Wheelers Hill House / Eco Edge Architecture

This modern split level family home provides extreme liveability for the now with a long life/loose fit design approach to ensure long term practicality and adaptability. Robust finishes and bold design pair with refined textures and considered details.

Blue House: London Georgian House Features an Eclectic Mix of Old and New

Situated on the edge of a leafy garden square in Holland park, the Blue House is a Grade II listed Georgian, four storey, end of terrace house. Although almost in a state of ruin, the house had undeniable potential and Studio indigo set about resurrecting it to its former glory.

Alpine Noir Chalet / Casework Design Studio

When you think of mountain cabin, modern and funk aren't words that come to mind. So we jumped at the opportunity when our clients talked about their dream of a small, modern chalet. Words like alpine, funk, and gezellig drove the design direction.

Baladrar House on the Coast Benissa, Alicante / Langarita Navarro

Baladrar House was designed by Langarita Navarro Arquitectos on the Coast Benissa, Alicante, Spain. Project description: The scattered and trans-European city that the mountainous coast of...