Clinton Corners Residence / Lake Flato Architects

- Advertisement -

Clinton Corners Residence / Lake Flato Architects

Project: Clinton Corners Residence
Architects: Lake Flato Architects
Project Team: Ted Flato, FAIA; Bill Aylor, AIA; Evan Morris, LEED AP BD+C; Joshua Leger
Interior Designer: Neal Thomas of Emily Summers Design Associates
Contractor: Ingrained Wood Working
Location: Hudson Valley, New York
Photo credits: Chris Cooper

A short drive from New York City, the Clinton Corners residence is nestled discreetly on a sylvan lot in the Hudson Valley. The house was envisioned as both a family retreat for weekends away from the city and a gathering space for special occasions.

Clinton Corners Residence / Lake Flato Architects

Distinct structures for family, guests and entertaining are sited to take advantage of the adjacent lake and surrounding woods. Conceived as a series of barns, the house remains intimate for family visits while separate structures create generous spaces for larger gatherings.

Clinton Corners Residence / Lake Flato Architects

Central to the success of the project, the simple building shapes leverage prefabricated panelized construction to streamline design and integrate fast track construction. Fabricated in a nearby facility, the exposed heavy timber frame and super insulated wall panels were delivered to the site and assembled in less than three weeks. The off-site fabrication made possible an aggressive eight-month overall construction schedule in the middle of the New York winter.

Clinton Corners Residence / Lake Flato Architects

The precision of the pre-fabricated components also provided a high-performance building envelope resulting in greater energy performance and precise control over indoor air quality.

Clinton Corners Residence / Lake Flato Architects

dining room / Lake Flato Architects

Clinton Corners Residence / Lake Flato Architects

stair case / Lake Flato Architects

bedroom / Lake Flato Architects

weekend retreat / Lake Flato Architects

Clinton Corners Residence / Lake Flato Architects

- Advertisement -

Bookshelf House is an Old House Converted into a Light-Filled Residence

Italian architect Andrea Mosca has renovated Bookshelf House, an old house near Paris for a family of five who loves books and reading. Project description:...

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s

Located in the beautiful region of the Eastern Townships near the US border in Quebec, the Slender House Residence unfolds in a long linear volume. Nestled on the steep shores of Lake Memphremagog it opens-up onto a peaceful secluded bay.

Hostivar Brewery H2 – Brewery with Restaurant and Bakery

The brewery is located at the periphery of a Prague residential area with a view of the adjacent golf course. It is in direct pedestrian relation to the railway station Praha – Horní Měcholupy.

Off-the-Grid Glass Box House / Mark Aronson Architecture

Located on a granite outcrop of the scarp, this small project is a restrained piece of contemporary design, a steel and glass box house. This site (near Darlington on the Perth Darling Range), required careful consideration of the placement of the architectural solution within the natural environment.

RaeRae House, Melbourne / Austin Maynard Architects

RaeRae house is a new five-bedroom family home which incorporates the front of two pre-existing terrace homes. A glazed entry, set back between the heritage buildings, unites the two and forms the gateway to the new build, surprising in light and scale.

St Andrews Beach House / Austin Maynard Architects

St Andrews Beach House is a two storey circular holiday home, which takes advantage of the remoteness of site and expansive views, which extend in all directions.

Point Grey Residence in Vancouver / BattersbyHowat Architects

Located on a large lot in the West Point Grey area of Vancouver, this five bedroom, three level home sits atop a hill and maximizes views of the city and the surrounding landscape.

Stoke Newington Flat in London/ House of Sylphina

The Stoke Newington flat required some basic replanning, and by moving a few key walls it allowed the space to open up and become much more usable. Highlights of colours and patterns were introduced to create features and focal points within the rooms.

Pumphouse Point: New Eco-Lodge in Remote Central Tasmania

Pumphouse Point is a new eco-lodge in remote Central Tasmania. Situated on Lake St Clair, the boutique accommodation offers it’s guests a truly immersive wilderness experience. Designed by architects Cumulus Studio, it’s a great example of progressive Tasmanian architecture.

The Recyclable House / Inquire Invent Pty Ltd

The Recyclable House was designed and built by Quentin Irvine, Managing Director of Inquire Invent Pty Ltd. Aesthetic inspirations for the house were drawn from iconic Australian galvanised steel wool sheds, hand crafts and industrial.

The Filigrane Project / D’Houndt + Bajart Architects & Associès

Sponsored by a property developer, the Filigrane Project is the renovation of a building in the Grand Place of Tourcoing as a bank and...