Bismarck House by Andrew Burges Architects

Bismarck House by Andrew Burges Architects

Project: Bismarck House
Architects: Andrew Burges Architects
Project Team: Andrew Burges, Min Dark, Peter Ewald-Rice, Eric Ye
Builder: Robert Plumb Build
Landscape Architect: Dangar Barin Smith
Location: Bondi, Sydney
Year. 2019
Photographer: Peter Bennetts & Prue Ruscoe
Text by Andrew Burges Architects

The Bismarck House is the younger sibling of a pair of semi-detached dwellings in Bondi developed by the partners of Robert Plumb Build, Bill Clifton and Will Dangar. With plans already developed for Bill’s House by Potter Wilson architects, our project simultaneously responds to those proposed plans, the very specific client brief, and the opportunity to enliven the public realm by orchestrating the potential for social engagement between the more public areas of the house and the laneway that runs along the semi’s northern boundary.

Bismarck House by Andrew Burges Architects

Our brief was to provide a flexible house that could be used for holiday rental or as a future city house if the clients moved out of Sydney. The house was also to be experimental and original in nature, showcasing Robert Plumb Projects’ building capacity, while also prioritising the garden, to be designed by Will’s landscape company DBS, as an integral part of the house.

living room, Andrew Burges Architects

Our conceptual starting point for the project was the detailed context of the laneway. Into this context the ground floor of the house was conceived as a continuous garden between the boundary walls of the site. The common wall of the semi to the south and the laneway edge to the north were rebuilt using recycled bricks from the site demolition, with the garden formed around key figures within the plan – the kitchen bench, a window seat to the lane, a concrete structural blade wall, a steel cabinet for storage. The upper level, containing three bedrooms, is conceived as a solid mass that carves voids for light, creating diagonal and oblique viewing lines along the length of the laneway for the bedrooms. These scoops of light allow the garden to run along the majority of the laneway’s length.

living room, Andrew Burges Architects

kitchen, Andrew Burges Architects

suite, Andrew Burges Architects

Bismarck House by Andrew Burges Architects

Bismarck House by Andrew Burges Architects

Subscribe to our newsletter

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design

The Pereira Narvaes house is located in Caxias, a mountainous region of southern Brazil. After the visit to the site of the project, it became evident the existence of an incredible view towards a "green wall", a mountain with an almost vertical slope that would direct the project.

A Garden House Pavilion Where You Live Above and Below Ground

A new 247 sqm Garden House-Pavilion located on a backland site in Notting Hill, London and set over ground and basement levels. A house that is a roof and a hole in the ground.

A Garden Apartment in a Large Italianate Semi-Detached Villa

‘It’s all about the brick’ is how SPA future-proofed a garden apartment in a large Italianate semi-detached villa in North London. The clients wanted an enduring space to suit their growing family as their home forever.

Dune House: Inspired by Sand Dunes of Terschelling Island

Terschelling is a quiet island located off the northern Dutch coast. The sand dunes dominate the landscape of this Dutch island and they were...

Artworks by Jane Perkins: Inspired by the Found Objects

The artist Jane Perkins, from Great Britain, presents herself as a "re-maker", getting inspired by the found objects to which she gives a new...

Recommended Stories