Blend Labs Office in San Francisco by Studio O+A

Blend Labs in San Francisco

Project: Blend Labs
Architecture and Interior Design: Studio O+A
Team: Primo Orpilla, Dan Kretchmer, Tari Pelaez, Brianna Bernstein, Nikki Hall, Olivia Ward, Amy Young, Sean Houghton
Location: City San Francisco, CA
Size 53,000 sf
Year: 2017
Photographer: Garrett Rowland

One of the intriguing developments in business over the last few years is the speed with which tradition-bound industries have been reimagined in new technological contexts. O+A’s challenge at Blend Labs in San Francisco was to bring the nimbleness and comfort of a modern tech office to a financial services company eager to take the angst out of mortgage transactions. Blend needed to convey the dexterity of a new approach while maintaining the sense of weightiness that buying a home entails.

Blend Labs in San Francisco, Studio O+A

Space to Put the Client at Ease
Home lending is an industry in which the customer is often under stress. Blend wanted an office that would work with their employees (and their business model) to put the client at ease. While comfort is a factor in every workplace O+A designs, here it is embedded in the project’s underlying theme—specifically the comforts of home.

office, San Francisco, Studio O+A

Informality You Can Trust
O+A’s design deploys the interior infrastructures commonly associated with tech—raw concrete, exposed ceilings, open plan work configurations, stairs you can sit on—but clothes them in a “banker’s suit.” The palette and finish selections at Blend combine shades and textures of gray, black, navy and white to create a unique visual impact. On the one hand, a transparent airiness that removes the overhang of intimidation financial transactions often evoke and on the other, a reassuring tonal profile calculated to communicate steadiness and trust.

interior design, office design, San Francisco

A Staircase with Tattoos
The centerpiece of the design is the staircase that rises to a lounge area and fireplace. These stairs, which double as a lunch destination or stadium seating for all hands meetings, demonstrate the personalization all of us bring to our favorite spaces. Each step and riser is tattooed with a custom pattern abstracted from some builder’s detail—windows or tile or patterned brick. The effect is of a functional architectural feature transformed into a personal object.

Blend Labs in San Francisco, Studio O+A

Residential Echoes
The larger message here is “home.” Finish selections, materials and details echo styles of home building from different eras in American real estate, capturing the many ways we turn our habitations into homes and at the same time making this office that facilitates that process a cozy space itself. With a kitchen that would not be out of place in a modern loft apartment and warm details throughout the space this design achieves a perfect balance of tradition and innovation, analog and tech, gravity and that feeling that comes when the weight of the world (or mortgage) is lifted from your shoulders.

office interior, San Francisco

Blend Labs in San Francisco 3

Staircase with Tattoos, San Francisco

Staircase with Tattoos, San Francisco, Studio O+A

Staircase with Tattoos, San Francisco, Studio O+A

Blend Labs office in San Francisco

Blend Labs office in San Francisco 1

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Extension of a Single Family House in Trondheim, Norway

Arne Garborgsveg 18 is an extension of a single family house completed in 2014 by Tyin Tegnestue Architects. The house is located in Trondheim, Norway. Description by...

DIY-Housing in Amsterdam – Amstelloft by WE Architecten

The collective DIY-housing project Amstelloft consists of spacious loft-apartments. Inspired by dwellings in old schools, churches and warehouses: flexible space with double height which...

Inside Autodesk’s New Offices : Setter Architects

Setter Architects has received the task to design the new offices of the software giant Autodesk, the mission was to create a flexible work...

Innovative Sustainable Villa Built from Glass, Steel and Concrete

Project: Innovative Sustainable Villa Project architect: Paul de Ruiter Project team: Willem Jan Landman Advice construction: Van Rossum Location: Thuringia, Germany Gross floor area: 248 m² Volume: 867 m³ Programme: Energy...

Whidbey Farm Designed as Both Vacation House and Part-Time Residence

Out of respect for turn-of-the-century farm buildings on the site, the Whidbey Farm carefully tucks into nearby forest. Perched on a low hill, the house looks over existing buildings, bucolic cattle fields, a cat-tail edged pond, and the forest itself.

Modern 60’s Renovated House, Tel Aviv / Broides Architects

A house from the 1960s designed originally by Noy Pedro Architects was purchased and used by its owners as a home office. The building was extensively renovated while maintaining the original design.