Box House in São Paulo Designed for a Young Architect

- Advertisement -

Box House in São Paulo Designed for a Young Architect

Project: Box House
Architects: FCstudio
Location: Planalto Paulista, São Paulo, Brazil
Built area: 240m2
Site area: 200m2
Year 2017
Photographer: Pedro Kok

The Box House, located in a residential neighborhood of low verticalization in the city of São Paulo, was designed for a young architect (Flavio Castro), to himself.

Box House in São Paulo Designed for a Young Architect 1

The size of the ground (20 x 10m) corner, directed the implementation where all the openings are located in two of the four facades. Zenith openings and the inner patio illuminate the environments that are located on the other two facades. From the street, the house emerges behind the wall like an opaque box with no openings. This was intentional, because the discretion generates more security (reality of the city).

Box House in São Paulo Designed for a Young Architect 2

As you pass through the front gate of Corten steel, you come to a hall from which you can read, for the first time, the volumetry of the whole project and the differentiation of the program through the choice of materials. The opaque box, which before seemed to be heavy, rests in a glass box on the ground floor and makes it appear to float On the ground floor, the sliding glass doors allows a visual integration with the garden. Here is a social part (living) in a functional way.

Box House in São Paulo Designed for a Young Architect 3

The second floor contains the private area (suite, TV room) that determined the outer covering of the residence: miniwave panels. The different possibility of openings controls sunlight, acoustic and safety. On the rooftop, the garden completes the program and establishes a distinct relationship with the surroundings. It’s like a belvedere. Facts such as solar heating (water), gardens, cross ventilation and construction technique adopted (speed) generate an efficient house quality.

Box House in São Paulo Designed for a Young Architect 4

From the bird view photo is possible notice that the house is an exception inside its context. The architecture respected the real conditions of the place, in the organization of the plant and in the definition of materials, passing through the design of the details.

Box House in São Paulo Designed for a Young Architect 5

Box House in São Paulo Designed for a Young Architect 6

Box House in São Paulo Designed for a Young Architect 7

Box House in São Paulo Designed for a Young Architect 8

Box House in São Paulo Designed for a Young Architect 9

Box House in São Paulo Designed for a Young Architect 10

Box House in São Paulo Designed for a Young Architect 11

Box House in São Paulo Designed for a Young Architect 12

Box House in São Paulo Designed for a Young Architect 13

Box House in São Paulo Designed for a Young Architect 14

- Advertisement -

Commercial Interior Finish-Out in Austin / Juice Society by MF Architecture

Juice Society is a commercial interior finish-out located in Lamar Union in South Austin. With a focus on cold-pressed, raw, organic juices and healthy snacks, the juice bar is designed to provide functional production space for the brand and comfortable work and meeting space for its customers.

Cabin A / Bourgeois Lechasseur Architects

A major tourist attraction for well over a century, the Charlevoix region features some of Québec’s most striking landscapes. Over the last fifteen years, with the opening of a new ski resort, this already popular spot truly became a year-round destination.

Old House Completed with a Modern Modular Addition – Balaclava House

Designed by ArchiBlox, Balaclava House is located in Victoria, Australia. The project integrates perfectly an existing residential structure with a modern modular addition realized...

Gibson Bronte House / Nick Bell Architects

Gibson Bronte House is a renovation and expansion project completed by Nick Bell Architects, a Sydney based Architects founded in 2008. This freestanding home sits on a...

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida

Two Houses Conesa is a residential project designed for two families in Buenos Aires by Luciano Kruk in collaboration with Besonias Almeida Arquitectos. Project description: The...

Sky High Duplex Apartment by Moriq Studio

Sky High Duplex Apartment was set out in the Indian town of Hyderabad, by Moriq Studio. The client desired that the interior of the...

Lakeview Residence / A Parallel Architecture

Situated at the apex of a natural sphere created by a convex cliff-lined bend in Lake Austin, the house welcomes one from the realm of suburban banality through a focused entry procession and into another world- one of verdant woods, rocky promontories, and meandering waterways.

Carter House – Contemporary Two Storey Extension to a Victorian House

The proposal, located within the Winchester City Conservation area, comprises of a full width ground floor extension, extending 1500mm out from the existing rear extension footprint.

Woodlawn Residence / Restructure Studio

The subtle exterior of this newly-built modern home complements the established neighborhood, while the interior explores volume and texture by way of a three-story dining room, exposed structural features and natural materials.

Cottage-Fronted Family Home / Tom Robertson Architects

A respectfully contextual response to its neighbouring adjacencies, the cottage-fronted family home sees a calming and restrained sense of the familiar injected through a contemporary lens.

Casa Cielo Azul by Signum Architecture

Casa Cielo Azul includes 2 bedrooms, 2 ½ baths, office, wine cellar and covered terrace. Floor to ceiling glass in the kitchen, where the owners spend most of their time, fills the room with natural light. Indoor materials and floor treatments flow out onto an open terrace, further blurring the boundary between outdoors and in.