Breezeway House / David Boyle Architect

Breezeway House / David Boyle Architect

Project: Breezeway House
Architects: David Boyle Architect
Build: Paterson Builders
Engineering: SDA Structures PTY LTD
Landscape Architecture: Pangkarra
Location: MacMasters Beach, NSW, Australia
Completed 2019
Photo Credits: Brett Boardman
Text by David Boyle Architect

At Breezeway House, refuge and prospect are found in a garden between the Pine and the Figs. It offers a joyous and engaging destination for holidays beside the beach, where shelter, shade and connection to landscape are prioritised. On a complicated, subdivided block with cross easements and significant fall, the building form is stretched along the southern boundary allowing a series of gardens to buffer neighbouring buildings and easements.

Breezeway House / David Boyle Architect

The breezeway acts to thermally regulate the house and provides access to flexible bedroom spaces that open directly to garden spaces. Upstairs, living spaces open to elevated decks and terraces set amongst tree canopies and lookouts to the beach. The rhythmic linear building form twists towards the view to echo Tudibaring Headland. Materials are robust and sustainable, and the hand of the maker is obvious in the craft of the structure and the detail throughout the building.

Breezeway House / David Boyle Architect

Awards Received
– 2020, NSW AIA Architecture Awards, Award for Residential Architecture – Houses (New)
– 2020, NSW AIA Architecture Awards, Award for Interior Architecture
– 2020, Houses Awards, Shortlist for New House over 200m² (Winners announced 31st July)
– 2020, Houses Awards, Shortlist for Sustainability (Winners announced 31st July)
– 2020, Australian Interior Design Awards, Shortlist for Residential Architecture

Breezeway House / David Boyle Architect

Breezeway House / David Boyle Architect

Breezeway House / David Boyle Architect

roof / David Boyle Architect

design architectural / David Boyle Architect

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Indoor Leisure Chair Inspired By Clouds / Cheng Tsung Feng

Daydreamer by Cheng Tsung Feng is an indoor leisure chair (sofa), the concept derived from the imagination of cloud in our childhood. It is used material which can be free to change ideal form and the most comfortable posture is just like a cloud.

Big Rig – combine office work with physical activity, by Pedal Power Design

Increasingly more people are affected by sedentarism, mostly through the activities that take place vastly in the office. A job based on office activities...

Tropical Retreat for a Family of Four in Yucatán, Mexico

The "El Palmar" is a project of a tropical retreat, located in the Port of Chuburna, Yucatan, Mexico. With a very small program since it only has a room kitchen, living area and swimming pool.

Victorian Terrace House Transformed by Fiona Lynch

The brief given by our client for this Victorian Terrace was to create a space in which they could relax but also entertain guests. When replanning their dining and formal living areas, we played with textures to create an engaging space suitable for various uses.

Laurel House – Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage

Laurel House is an extension project completed by British studio CaSA Architects. Description by CaSA: Laurel House was a modest cottage in a wonderful setting within...

Cape Cod Beach House / Hariri & Hariri Architecture

Cape Cod Beach House is a private residence designed by Hariri & Hariri Architecture, an architectural firm established in 1986 by Iranian-born Cornell-educated sisters...