Former Artist’s Studio, Chelsea / Rodić Davidson Architects

Former Artist’s Studio, Chelsea / Rodić Davidson Architects

Project name: Former Artist’s Studio
Architects: Rodić Davidson Architects
Interior design: Suzy Hoodless
Main contractor: Rigby and Rigby
Location: Chelsea, London, United Kingdom
Photo Credits: Rory Gardener
Text by Rodić Davidson Architects

‘A large bare room, with no furniture, but a divan or a campbed, a couple of chairs, an easel, and a model-stand made of a big box that holds a few coats and hats and coloured silks; canvasses and old paintings without frames leaning against walls; the artist, his coat off ready for work, strolling up and down with a cigarette between his lips, looking critically and lovingly at the canvas on the easel: that is a fair picture of a studio at about half-past ten on a workday morning.’
Arthur Ransome, Bohemia in London 1907

Former Artist’s Studio, Chelsea / Rodić Davidson Architects

In later Victorian times, the status of the artist was improving. Chelsea was affordable compared to the West End, but still close. A number of artists’ studios were built and distinct artistic and bohemian communities were established.

Former Artist’s Studio, Chelsea / Rodić Davidson Architects

Artists began to occupy the area in the mid-19th century. Former inhabitants include Augustus John, Charles Rennie Mackintosh, and Francis Bacon.

dining room, Chelsea / Rodić Davidson Architects

Whilst the artists have long since left, the unique character of many of their studio buildings remain; combining functional design and restrained ornamentation.

Former Artist’s Studio, Chelsea / Rodić Davidson Architects

Our client’s ” Former Artist’s Studio ” is formed of two amalgamated studios. The project brief was to make an extraordinary family home for them whilst retaining the raw character and enhancing the experience of occupying the two studio spaces.

interior design, Chelsea / Rodić Davidson Architects

The architectural design celebrates the textures, materials and volume of the existing. Light and space are accentuated at ground floor, which is double height and open to the skylights above. A new basement was constructed, doubling the floor area. Bare brick, an absence of embellishment, and graffitied and neon art pieces to the interior face of the front façade create a sense of living outdoors.

Former Artist’s Studio, Chelsea / Rodić Davidson Architects

New lightwells and openings connect the vast living space to the family bedrooms and a playroom below. These spaces are arranged around the central stairwell and adjacent lightwell like a courtyard house or riad.

staircase, Chelsea / Rodić Davidson Architects

The plan form and placement of furniture is intentionally loose and unrestrained. This created unexpected links between the rooms, the house and its surroundings which our clients enjoy. We were lucky to work with repeat clients, a familiar consultant team and an excellent contractor. The end result is a testament to team work and our steadfast and trusting client.

bedroom, Chelsea / Rodić Davidson Architects

Former Artist’s Studio, Chelsea / Rodić Davidson Architects

bathroom, Chelsea / Rodić Davidson Architects

Former Artist’s Studio, Chelsea / Rodić Davidson Architects

bathroom, Chelsea / Rodić Davidson Architects

staircase, Chelsea / Rodić Davidson Architects

Former Artist’s Studio, Chelsea / Rodić Davidson Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Renovation and Reconstruction of the Interior of a House from 1923

The project included the renovation and reconstruction of the interior of a house from 1923 in Szczecin. The main goal of the project was to change the classic layout of the house which was divided into many smaller rooms.

Metaphysical Remix – Renovation of Apartment in Turin

Metaphysical Remix is the name of an interior design project completed by Turin-based UdA - Architetti Associati. Description by UdA: The project designed by Andrea Marcante...

Woods Bagot Has Designed a New Contemporary Workspace for ADCO in Melbourne

Woods Bagot has designed a new workplace for ADCO in Melbourne, delivering a contemporary workspace environment for one of Australia’s leading construction companies. Situated in South Melbourne, the key driver for the project was to provide ADCO a point of difference, ...

The Sisters House – Black Addition to Traditional-Style Home in Québec

The Sisters House project is a reflection on the integration of a new building into a natural setting. The owners purchased a small house on a secluded lakeside lot in La Malbaie. For its first three decades, the house was used as a hunting lodge, then it became the summer home for the Sisters of Charity.

Lake Shore Drive Apartment / Vinci Hamp Architects

Lake Shore Drive Apartment occupies the second floor of Fugard and Knapp's Renaissance palazzo style Shoreland Apartments (1919). The apartment was renovated by Vinci...

House in Mouraria: Minimal and Modern in a Historic Neighbourhood in Lisbon

This apartment, located in the old Mouraria neighborhood from Lisbon, Portugal, has suffered many transformations over the years, which involved various partitions of the space. The relationship with the street was under-explored and the connections between social and private areas were ambiguous.