facebook

Brooklyn Heights Townhouse by Baxt Ingui Architects

Brooklyn Heights Townhouse by Baxt Ingui Architects

Architects: Baxt Ingui Architects
Project: Brooklyn Heights Townhouse
Location: Brooklyn, New York, United states
Size: 1783 ft2
Landscaper: Sabin Landscape Architects
Year 2016
Photographs: John Muggenborg

The owner of this home envisioned a beautiful but comfortable single family home that could last for generations and facilitate their busy lifestyle. They wanted open spaces that connected and communicated well with each other where the interior and exterior spaces flowed effortlessly and also provided for elevator access to each level including the roof. Using passive house details, we were able to greatly reduce the mechanical system throughout the house, which enabled us to freely design the interior spaces. It allowed for a double height dining space that connected the kitchen to the living room on the floor above without any interruptions or soffits. The use of a single condensing unit for the entire 6 story home (plus a roof bulkhead) allowed for a fantastic outdoor living space at the roof, as massive dunnage and large units were not required.

Brooklyn Heights Townhouse by Baxt Ingui Architects 1

Another challenge for this landmarked home was that the rear façade is visible from the street, and the Landmarks Preservation Commission was adamant about retaining the character of the historic bay window at the rear wall. The insulation around the columns had to be minimized, and this was offset with an ultra-tight air seal and a continuous wrapping of rigid insulation around the steel frame to prevent thermal bridging. These careful details made the restoration of the bay possible, and it provided for a beautiful view and access to the rear yard.

Brooklyn Heights Townhouse by Baxt Ingui Architects 2

This project was an enthusiastic collaboration not just on the passive objective, but also the interior design and finishes, with Pat Starr Interior Design. Traditional touches like full-height wall paneling on the parlor floor and carefully selected textured furnishings balance out the contemporary, custom-designed Bocci pendant chandelier that is suspended two stories over the dining table. Every inch was utilized and designed to provide the owner with sufficient and integrated storage space that did not detract from the living spaces. Separate recreational spaces were provided for the client’s large family such as a built-in bar and entertainment space at the fourth floor, a golf simulator, a wine room in the cellar … with all these added luxuries, who would ever want to leave this ever-entertaining passive home?

Brooklyn Heights Townhouse by Baxt Ingui Architects 3

Brooklyn Heights Townhouse by Baxt Ingui Architects 4

Brooklyn Heights Townhouse by Baxt Ingui Architects 4

Brooklyn Heights Townhouse by Baxt Ingui Architects 5

Brooklyn Heights Townhouse by Baxt Ingui Architects 7

Brooklyn Heights Townhouse by Baxt Ingui Architects 8

Brooklyn Heights Townhouse by Baxt Ingui Architects 9

Brooklyn Heights Townhouse by Baxt Ingui Architects 10

Brooklyn Heights Townhouse by Baxt Ingui Architects 10

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Industrial Style Apartment with Scandinavian Charm / Open AD

Located in an apartment building in Riga, Latvia, the UV residence is an 210 square meter industrial style apartment designed by Open AD. Project description: Within...

Blanche Chalet by ACDF Architecture / Quebec

The Blanche Chalet, whose name evokes the spirit of the vernacular houses of the region, is situated in La Malbaie’s area of the “Terrasses...

A DIY Prototype of a Family House in Posazavi

Designed by A69 Architectural Studio, this DIY prototype of a family house is built in a former granite quarry in Posázaví, Czech Republic. The purpose...

Reconstruction of Family House Originally Built in 70’s in Porto, Portugal

The Bonfim house is a reconstruction of a pre existing home in Porto, north of Portugal, dated from the late 70s. It is intended for a young family living in the city. This family wanted a functional home with large, cleared areas with 4 floors and about 450 sqm.

Happy Valley Residence – a Complete Revamp of a 1,200 sq.ft Apartment in Happy Valley, Hong Kong

Lim + Lu, a New York-based multidisciplinary design practice, has recently announced the complete revamp of the Happy Valley Residence, a 1,200 sq.ft apartment...

Talbot Road House by Lipton Plant Architects

Talbot Road House is a family home redesigned by London-based Lipton Plant Architects. Description by Lipton Plant: This family home had been manipulated over the...