Brownwood House / Dick Clark + Associates

Brownwood House / Dick Clark + Associates

Project: Brownwood House
Architects: Dick Clark + Associates
Location: Brownwood, Texas, United States
Project size: 4590 sf
Photo Credits: Paul Bardagjy
Text by Dick Clark + Associates

This home, located on a large secluded site in Brownwood Texas, was designed to stand apart from traditional Brownwood architecture. The owners requested a clean, modern residence with a strong indoor/outdoor connection. To achieve their ideal, we used bold geometric lines and glass expanses to frame the house and to maximize the view of natural beauty that the lot has to offer.

Brownwood House / Dick Clark + Associates

Trees are an integral part of not only the location of the Brownwood house, but the placement, size and arrangement of the pool deck and patio spaces. The Kitchen/Living/Dining area is a single open space punctuated by a cast-in-place concrete fireplace. These rooms spill out onto the pool deck through a sliding corner pocket door that opens completely to the outdoor space. The materials consist of glass, stucco, and structural steel painted white.

Brownwood House / Dick Clark + Associates

What were the solutions?
The solution was development of a linear plan for the main house in which the public spaces had ample panoramic view. Ample spans of uninterrupted glass were configured into the plan. The house was also sited on the highest elevation on the lot, to open up the view to maximum availability. The guest wing is separate from the main house. You must go outside to access the one from the other, but you are always beneath a covered roof when doing so.

pool + terrace / Dick Clark + Associates

Key products used:
The key products (elements?) were Fleetwood doors and window systems, exposed steel structure, and white stucco. Polished concrete floors and pool deck throughout.

kitchen / Dick Clark + Associates

What were the key challenges?
The challenge involved resolving a spectacular panoramic view with the clients’ program. The program involved a main house with separate guest wing, 2-car garage, and swimming pool/deck.

kitchen / Dick Clark + Associates

living room / Dick Clark + Associates

bedroom / Dick Clark + Associates

Brownwood House / Dick Clark + Associates

Brownwood House / Dick Clark + Associates

Brownwood House / Dick Clark + Associates

Brownwood House / Dick Clark + Associates

Brownwood House / Dick Clark + Associates

Brownwood House / Dick Clark + Associates

Brownwood House / Dick Clark + Associates

Brownwood House / Dick Clark + Associates

Brownwood House / Dick Clark + Associates

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Buddhist Retreat: Desert Sanctuary in Utah for Tibetan Buddhist Practice

Buddhist Retreat is a contemporary residence designed by Imbue Design, located in Grover, Utah, USA. Emanating from a high-desert hillside amidst rugged volcanic rock and...

Hammock, Vegan Hang Out Project in Barcelona

Hammock, Vegan Hang Out in Barcelona is a project completed in 2016 by Spanish studio Eque y Seta. Project description: Try feeling super stressed out...

Sustainable Housing Prototype – Low Footprint and High Energy Efficiency

Ángel Hevia Antuña and Luis Velasco Roldan have designed a prototype of sustainable housing, with low footprint and high energy efficiency.

Playter Estates Reinvention / Julie Reinhart Design and Asquith Architecture

This was a collaborative project between Julie Reinhart Design and Asquith Architecture. The Playter Estates Reinvention project is a full renovation and new addition to a house in the Playter Estates Neighbourhood in Toronto, Ontario, Canada.

Hikone House, Japan / Hearth Architects

The size of the Hikone house is two divisions. There are connecting roads in north and south, the house has two different aspects. I made each different aspects for the front and the back.

Pacific Pavilion by Studio John Irving Architects

The Pacific pavilion opens out in two directions, to the east (ocean) and to the west (farm). The views in both directions seem to go forever, the rolling hills give the ocean views a run for their money. The remote location meant the project needed to be manage extremely well and it also needed to fit within a challenging timespan.