Residential ArchitectureHousesButternut House by Maurice Martel Architecte

Butternut House by Maurice Martel Architecte

Butternut House by Maurice Martel architecte

Project: Butternut House
Architecture: Maurice Martel Architecte
Construction: Volum.ca
Kitchen: Hauteur d’Homme
Windows: Shalwin
Location: Gatineau, Canada
Area: 1 600 sq.ft.
Photographer: Maxime Brouillet
Courtesy of Maurice Martel

Built with prefabricated walls, as part of a model house project, Butternut is a single-storey house that explores living as a game of volumes that balances openness and intimacy.

Butternut House by Maurice Martel architecte

With the constraint of the dimensions of the structural insulated panels (SIP), the project represented a great challenge of construction and creativity for the architect. In order to break the standardization effect of prefabrication, the residence unfolds through four volumes that play with the heights, and whose layout offers a rich journey offering multiple views and atmospheres.

Butternut House by Maurice Martel architecte

A volume balanced between openness and intimacy
The lot, typical of a suburban home layout, did not offer much privacy. To preserve proximity with neighbours, the architect favored an installation in the form of an enclosure from which a naturally protected interior courtyard emerges. The strategic placement of a few perimeter walls around the residence strikes a harmonious note with intimacy by enabling entry of abundant light through large windows, where vis-à-vis views with the neighbourhood are avoided.

Butternut House by Maurice Martel architecte

Inside, neutral colors and raw materials set the tone of a warm and simple architecture. The details are worked with finesse, as evidenced by the joints between the walls and the ceiling, as well as those between the plywood panels drawing fine slits. This lined language creates a discreet and elegant frame.

kitchen, Maurice Martel architecte

The kitchen, designed in collaboration with “À Hauteur d’Homme”, is placed in the heart of the house, like a necessary passage providing access to the other rooms. Pleasant and compact, like the residence itself, it opens onto the interior courtyard.

kitchen, Maurice Martel architecte

Located in the highest volume, the monumental experience offered by the bathroom is further amplified by its doors and walk-in curtain.

dining area, Maurice Martel architecte

An architecture of woven dialogue between interior and exterior spaces
The various volumes of the house can be appreciated from the different courtyards, adding an urban and protective character to the space. The presence of mature trees, which stand out behind the volumes, provides the outdoor landscape with an exotic and rejuvenating character.

living room, Maurice Martel architecte

The project draws its strength from the attention paid to both interior and exterior spaces. In lieu of the traditional suburban home garden, the architect offers several outdoor spaces with varying experiences. There is a garden area for gathering around a fire, a central courtyard around which the residence unfolds and, in summer, enables the continuity of the kitchen and forms the heart of the Butternut house. Finally, another small exterior courtyard offers protection from the elements. The elegant courtyards run along concrete paths adjacent to wooden patios. The landscaping is neat and enriches views from the interior spaces of the house.

bathroom, Maurice Martel architecte

Butternut house is revealed as the rhythm of a journey that does not offer up all of its surprises in a single glance. Within the four volumes that make up the architectural program, the views are rich, the spaces bright, and the quality of life preserved, both inside and outside of the residence.

bathroom, Maurice Martel architecte

Butternut House by Maurice Martel architecte

Butternut House by Maurice Martel architecte

deck, patio, Maurice Martel architecte

Butternut House by Maurice Martel architecte

Ghat House, an Oceanside Retreat in Chile by Max Núñez Arquitectos

The Ghat house is located on a terrain that has a 25º inclination, facing the Pacific Ocean. Its design, structure, internal organization, and the lifestyle proposed within it were determined by the pre-existing conditions of the topography.

How to Decorate a Living Room with Pallets

Decorating with pallets is more than a quirky fashion trend. Nowadays, it is understood as a way of living for everyone aware of recycling and the second life of materials.

Slap Furniture by Nicola Conti

Slap Furniture, made by the Italian designer Nicola Conti, is a collection of interesting furniture pieces, by the fact that it shows "peelings" like...

Ulery Lake Cabin Near Yellowstone National Park

Nestled in an intimate forested site near the gateway to Yellowstone National Park, the Ulery Lake Cabin development is a community of 16 cabins designed to connect people to the majestic mountain landscape.

Campo Alegre Apartment in Porto by Costa Lima Arquitectos

The Campo Alegre apartment is located on a collective housing building from the early 70s and oriented to the east, south and west, enjoying a remarkable sun exposure and a privileged view over the river.

Related Articles