1920s Residence Completely Reinvented by Maurice Martel Architecte

1920s Residence Completely Reinvented by Maurice Martel Architecte

Project: 1920s Residence Completely Reinvented
Architects: Maurice Martel Architecte
Location: Blainville, Quebec, Canada
Year: 2019
Photo Credits: André Doyon
Text by Maurice Martel Architecte

This 1920s residence had already undergone an expansion in the 1990s, but did not suit the architectural preferences of the new owners. The exterior of the house has been completely transformed thanks to the dark brick which replaces the old white brick. Coupled with black cladding panels, this new siding gives a resolutely contemporary aspect to the house.

1920s Residence Completely Reinvented by Maurice Martel Architecte

A fully glazed double height extension has been fitted to the rear of the property. This grandiose space accommodates some of the new living spaces and allows natural light to flood into all the adjacent rooms. The entire property has been redeveloped up to date and a second double-height space has been created to maximize interactions between occupants. A new landscaping including a swimming pool and a covered terrace completes the set.

1920s Residence Completely Reinvented by Maurice Martel Architecte

1920s Residence Completely Reinvented by Maurice Martel Architecte

kitchen, Maurice Martel Architecte

living room, Maurice Martel Architecte

1920s Residence Completely Reinvented by Maurice Martel Architecte

bathroom, Maurice Martel Architecte

1920s Residence Completely Reinvented by Maurice Martel Architecte

1920s Residence Completely Reinvented by Maurice Martel Architecte

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Inner City Cottage Turned into a Contemporary, Light Filled Home

The design for this dwelling transforms an existing inner city cottage into a contemporary, light filled home. New kitchen, living and dining areas and a shady cantilevered white steel pergola extend out to connect the interiors of the house to its yard and outdoor living area.

Wye River Box Home Overlooking Australian Bushland

In Christmas day 2015, an out of control bush fire swept through Wye River, 116 homes were lost in the fire. This project replaces one of these homes. The site is located on a steeply sloping block, obliquely facing Bass Straight.

Light-Filled Family Home for a Growing Family / Modscape

Located just a few minutes’ walk from the beach, this elegant home in Tamarama, NSW is beautifully detailed to create a sophisticated, functional, light-filled family home.