Casa Caballero in Barcelona – 35 sqm Turned into a Nice House

- Advertisement -

Casa Caballero in Barcelona - 35 sqm Turned into a Nice House (1)

Casa Caballero was completed in October 2015 by Spanish studio Agora Arquitectura. The house is situated in Barcelona and has an area of only 35 square meters.

Description by Agora: The building is wedged between two party walls of an ancient residential complex built in the district of Les Corts. A damp and dark floor of thirty five square meters, located in a narrow and abandoned inner courtyard, rediscovers a many times forgotten intestitial situation.

Casa Caballero in Barcelona - 35 sqm Turned into a Nice House (3)

A sanitary flooring, in continuity with a vertical concrete block wall linings, create a shared air chamber with cross ventilation to control the humidity. Block walls scale the height of the space, serving as support for a private mezzanine bedroom that ventilates throught the main facade. A border birch wood box hides a water program that converges outwards. A translucent polycarbonate box appropiates a stripped inner courtyard dramatizing the interior experience. Exterior and interior get confused. Each one in their own place. Giving new sense of the rediscovered courtyard.

Project: Casa Caballero
Location: Barcelona, Spain
Architects: Joan Casals Pañella and Jose Luís Cisneros Bardolet – Agora Arquitectura

Casa Caballero in Barcelona - 35 sqm Turned into a Nice House (2)

Casa Caballero in Barcelona - 35 sqm Turned into a Nice House (4)

Casa Caballero in Barcelona - 35 sqm Turned into a Nice House (5)

Casa Caballero in Barcelona - 35 sqm Turned into a Nice House (6)

Casa Caballero in Barcelona - 35 sqm Turned into a Nice House (7)

Casa Caballero in Barcelona - 35 sqm Turned into a Nice House (8)

Casa Caballero in Barcelona - 35 sqm Turned into a Nice House (9)

Layout1

Model

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Luxury Interiors with a Charming Aesthetics in Paris

Two young designers from Ukraine, Iryna Dzhemesiuk and Vitaly Yurov have designed the luxury interiors of this apartment in the capital of France, Paris.

Withrow Laneway House by Studio North

The Withrow Laneway House sensitively and unobtrusively contributes density to the urban fabric of Parkdale by making use of the laneway as its front street. The laneway house is tucked away behind the original Withrow House, a municipally designated heritage resource.

Gallery Residence / DeForest Architects

Gallery Residence is a single-family home designed by DeForest Architects, an architecture studio with offices in Seattle, Washington and Lake Tahoe, California. This cozy urban retreat...

L-shaped House Composed of Wooden Boxes / B.L.U.E. Architecture

This L-shaped house was designed by B.L.U.E. Architecture for a family of six people. The house is located in Beijing, China. Project description: Located in...

Bhuwalka House by Khosla Associates

Bhuwalka House was designed for a young couple and their daughter and it includes a basement for parking, four bedrooms, a home theater, gym...

Kiawat House – Coastal Retreat for a Atlanta Family

Kiawat house by Lee Kleinhelter Interior Design is a vacation home designed as a retreat for a busy Atlanta family. The award winning architecture and...

Three Dormer House in Toronto / Superkul

Three Dormer House is a single-family home that has been renovated by Toronto-based Superkül Studio. Project description: The renovation of this century-old midtown Toronto residence...

Magnolia Remodel / David Vandervort Architects

Magnolia Remodel is a residential project completed by David Vandervort Architects, an architecture firm located in the Eastlake neighborhood of Seattle. This remodel transformed a standard 1950’s...

Eco friendly house – combination of innovative sustainable technologies and contemporary architecture

Green Lantern is an eco friendly house designed by San Antonio-based John Grable Architects. Description by John Grable Architects: Sited on a corner lot of the...

Oceanfront Retreat: Spurwink by Whitten Architects

A property, that was once an expansive saltwater farm, now serves as a setting for this oceanfront retreat located a short drive from downtown...

Winter Chalet on Stilts Rises Above a Snow-Laden Slope in Quebec

This winter chalet uses the stilt typology to create a protected ground floor area with an outdoor stove. It is an unusual space where residents can be amongst nature and the snowy exterior while still having some protection from the elements.