A Weekend Residence with a Dynamic Mix of Volumes, Spans and Cantilevers

A Weekend Residence with a Dynamic Mix of Volumes, Spans and Cantilevers

Project: NVD House – Weekend Residence
Architects: Studio Arthur Casas
Team: Ana Beatriz Braga, Alessandra Mattar, Alexandra Kayat, Eduardo Mikowski, Debora Brasil, Pedro Brito
Consultants: Orsini (landscape), Mingrone (lighting), Benedicts (structure), Ecoclima (air conditioning), E-light (automation), Zamaro
(facilities).
Suppliers: Neogran (granite flooring), Technolimp (granite flooring cleaning and treatment), Viametal (aluminum framing), Plancus (wooden doors), Luizinho Pedras (external walls coverage), Ecoclima (air conditioning), Neobambu (bamboo flooring), Spas Versati (spa)
Location: Quinta da Baroneza, São Paulo, Brazil
Area: 1,277 m2
Year: 2014-2019
Photography: Fernando Guerra
Text by Arthur Casas

Placed in a land with a native forest surrounding it, the NVD house was designed in order to attend the wishes of a couple with three children: having a weekend residence for relaxing and leisure moments to the family. Located in the interior of São Paulo, the project consists on a dynamic mix of volumes, creating great spans and cantilevers. It is in these different volumes that the whole house’s program is distributed, taking advantage of the maximum integration between the ambiences and of the amplitude of the spaces.

A Weekend Residence with a Dynamic Mix of Volumes, Spans and Cantilevers

The lower volume, lined with rustic granite and wall texture, accommodates the service, the sauna and the spa areas. Above it, the main and intermediate volume appears; this one corresponds to the ground and access floor. L-shaped and with a raw wall texture, concentrates the social and guest spaces, with an intimate room, three guests suites, kitchen, top overlooking the forest and a 20 meters span-living room with fireplace, terrace and barbecue pit.

A Weekend Residence with a Dynamic Mix of Volumes, Spans and Cantilevers

This volume stands out as it detaches from the house body in a great cantilever, structural challenge solved by prestressed beams. Its green roof efficiently integrates home and landscape, working as a sustainable solution for thermal balance.

NVD House / Studio Arthur Casas

Finally, the upper volume, with a wood-appearance aluminum aspect, accommodates the master suite, the office space and three suites for the children. The balconies of this intimate area offer a view and an access to the green roof. Thus, the house makes the most out of the golf course and the vegetation sight.

A Weekend Residence with a Dynamic Mix of Volumes, Spans and Cantilevers

The Interiors Design was made by Noura Van Dijk. The Landscape Project was designed by Luis Carlos Orsini, who was able to offer a harmonious continuity to the surrounding forest.

A Weekend Residence with a Dynamic Mix of Volumes, Spans and Cantilevers

A Weekend Residence with a Dynamic Mix of Volumes, Spans and Cantilevers

A Weekend Residence with a Dynamic Mix of Volumes, Spans and Cantilevers

interior design / Studio Arthur Casas

A Weekend Residence with a Dynamic Mix of Volumes, Spans and Cantilevers

living room / Studio Arthur Casas

bathroom / Studio Arthur Casas

A Weekend Residence with a Dynamic Mix of Volumes, Spans and Cantilevers

NVD House / Studio Arthur Casas

pool / Studio Arthur Casas

A Weekend Residence with a Dynamic Mix of Volumes, Spans and Cantilevers

NVD House / Studio Arthur Casas

A Weekend Residence with a Dynamic Mix of Volumes, Spans and Cantilevers

A Weekend Residence with a Dynamic Mix of Volumes, Spans and Cantilevers

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.