facebook

Duplex in Moema, Brazil / Mandarina Arquitetura

Duplex in Moema

Project: Duplex in Moema
Designer: Mandarina Arquitetura
Location: Moema, Brazil
Area: 110.0 m2
Year: 2018
Photo Credits: Nathalie Artaxo

“If a straight line is the shortest path between two points, the curve is what makes the concrete find infinity.” With this sentence from our honorable Oscar Niemeyer, we introduce this duplex in Moema, that had the entire upper floor refurbished in order to serve the needs of a young couple that loves to cook and receive people. The design started with a great curved wood panel that begins in front of the stairs, goes through the whole living room up to the kitchen, integrating all the rooms. Besides bringing movement and dynamics due its curves, the panel is also very functional, composing the toilet (that used to occupy part of the kitchen area), doors that reveal a built-in workbench, a niche furniture on which the television, which can be moved through the trails, can be totally hidden and, finally, the high kitchen cabinets.

Duplex in Moema

As it happens in any reform, there are always discoveries on the journey. On this case, after the demolition of a gypsum ceiling of the living room, it was found a concrete slab that was restored. We have opted to leave the pipes and the lamps exposed, in order to increase the ceiling height and makes the project more contemporaneous.

Duplex in Moema, Brazil / Mandarina Arquitetura

Also during the demolition, three beams of different heights were found across the living and dining room. They have received corten steel panels with some purposes: uniform the beams heights, hide the pipes in order to enable the air conditioner installation and built-in the television trails that goes through the extension of the living room, which grants great flexibility to the use of the space.

home office, Brazil / Mandarina Arquitetura

Another highlight point is the spiral staircase that had an old marble as coating and without handrail. We have opted to make the handrail in MDF board and we have applied a cementitious texturized painting in the whole staircase, making it a sculptural element.

living room, Brazil / Mandarina Arquitetura

The terrace received a gourmet countertop with an actual grill and cabinets with doors in brown perforated steel panels.

Duplex in Moema, Brazil / Mandarina Arquitetura

With this more neutral palette that composes the floor, walls and the apartment ceiling, the wood of the curved panel and other carpentries provides coziness and refinement. Some furniture and decorative pieces bring color to the project.

kitchen, Brazil / Mandarina Arquitetura

Duplex in Moema, Brazil / Mandarina Arquitetura

Duplex in Moema, Brazil / Mandarina Arquitetura

interiors, Brazil / Mandarina Arquitetura

bathroom, Brazil / Mandarina Arquitetura

terrace+dining space, Brazil / Mandarina Arquitetura

kitchen terrace, Brazil / Mandarina Arquitetura

Duplex in Moema, Brazil / Mandarina Arquitetura

staircase, Brazil / Mandarina Arquitetura

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Shipping container house: Incubo by Maria Jose Trejos

Standing out through an excellent eco-friendly concept, Incubo house was designed by the architect Maria Jose Trejos from Costa Rica and it was made...

La Barque Retreat / ACDF Architecture

La Barque retreat is a hyperactive family’s peaceful shelter. Located on the shores of Lake Ouareau in Saint-Donat, the house was inspired by the owners’ love for the northern landscapes.

Green Camp, Portland / Caleb Johnson Studio

The Green Camp features rectangular forms that seem to have been pushed and pulled out of the floor plan, flat roofs at varying heights, and numerous floor-to- ceiling windows. The stained green eastern white cedar has random-widths and the windows are recessed in the double stud wall construction.

Stylish Minimalist Apartment with Spacious Open Spaces and Full of Light

Set within an Art Deco building in Woollahra, the brief for the K Apartment was to be a reflection of the way the young professional couple would like to live their lives - open spaces that were generous and filled with light.

Tiny House by Jessica Helgerson Interior Design

This little house is where Jessica (Jessica Helgerson Interior Design) and her family have been living for the last several years. It sits on...

Extensive Renovations to Existing 1960’s Vancouver Family House

This family house was designed by Scott Posno Design while maintaining a vintage style like the 60s. Main floor interior walls were removed to create an open concept plan. New features include a huge marble kitchen island and new hanging steel fireplace.