Mountain Home Built by Combining and Connecting Two Monolithic Volumes

- Advertisement -

Mountain home built by combining and connecting two monolithic volumes (1)

Serbian EXE Studio have recently completed a beautiful mountain home located in the mountains of western Serbia. The house has a built area of 76 square meters.

Description by EXE: The house is located near the popular tourist resort Divčibare, on the slope of Mount Maljen in western Serbia. Although the plot has been overrun with small pine trees, it still bears the original character of the open field. To minimize disturbance to the site and as a reference to the surrounding hilly terrain, the house is built into the hillside.

Mountain home built by combining and connecting two monolithic volumes (2)

Designed by combining and connecting the two main monolithic volumes, light & dark. These forms merge with the natural environment of low pine vegetation and steep rocky terrain. On the south side, the white portion of the house connects to the outside through a grand picture window, which guides the transition from the artificial to the natural. The black half of the house draws inspiration from original mountain homes. The structure is emphasized through the use of natural materials such as traditional timber shingle cladding.

Mountain home built by combining and connecting two monolithic volumes (14)

Through the duality of the house, with two main volumes; the intent was to merge the traditional and the contemporary to create a unique aesthetic and a structure sympathetic to its surroundings.

Architect: EXE Studio
Photography: Relja Ivanić

Mountain home built by combining and connecting two monolithic volumes (12)

Mountain home built by combining and connecting two monolithic volumes (3)

Mountain home built by combining and connecting two monolithic volumes (13)

Mountain home built by combining and connecting two monolithic volumes (4)

Mountain home built by combining and connecting two monolithic volumes (5)

Mountain home built by combining and connecting two monolithic volumes (11)

Mountain home built by combining and connecting two monolithic volumes (6)

Mountain home built by combining and connecting two monolithic volumes (10)

Mountain home built by combining and connecting two monolithic volumes (15)

Mountain home built by combining and connecting two monolithic volumes (7)

DRAWINGS

DRAWINGS

- Advertisement -

Beach House by Clare Cousins Architects

The Beach House from Mornington, Victoria, was designed by Clare Cousins Architects in order to provide an additional accommodation to an existing 1970’s Merchant...

Chalet Concept: 16th Century Stone Cottage Renovated by DGA-Architectes

Chalet Concept is an old stone cottage renovated by DGA-Architectes. Built with stones from the 16th century chalet Concept is the oldest house in the...

King David Apartment in the Heart of Tel Aviv / Kedem Shinar Design

Inspired by two-dimensional graphic design, the King David apartment contains graphic elements such as a custom-made lamp in the living room which "climbs" up the wall in straight angles, white tile cladding with colorful grout in two bathrooms, thus creating grid-like graphic compositions.

The Portland Residence on the Island of Montreal: a Full Renovation with Classic, Timeless Lines

The Portland Residence is a historical stone house located in the Town of Mount-Royal, a “model city” built in the early 20th century. The architectural firm Atelier Barda entirely renovated the property and created a custom furniture collection through its new Foraine par Atelier Barda division. 

Classic White Concrete House Rebuilt in Stara Zagora, Bulgaria

The composition of the openings, the ambiguous elements of the addition and the materiality blend the two distinct entities. The space of the new stair and its design bring light into the center of the entire composition. The new glossy white concrete slabs integrate and conceal all the contemporary technology of the house.

Light-Filled Eco Villa with a Minimalist Interior and Exterior Design

i29 interior architects worked on the interior of a eco-villa which was designed by Paul de Ruiter architects. A minimal approach to the materialisation and detailing of the building is a core value of both the interior and exterior design.

Dynamic Street Installation in Vallero Square in Jerusalem: Giant Urban Flowers

HQ Architects have designed a dynamic street installation in Vallero Square in Jerusalem. A set of giant urban flowers react to different occurrences in...

Cerrado House at the Foothills of the Sierra da Moeda / Brazil

Designed by Vazio S/A, the Cerrado House was built at the foothills of the Sierra da Moeda, a mountain range in the state of...

Three Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects / Portugal

Recent winner in the American Architecture Prize, the Three Cusps Chalet is a very peculiar building, documenting this region’s history and diaspora, and combining...

Angular Melbourne House Designed to Support an Active Lifestyle

The site is a small 300m2 suburban block in south east Melbourne. The brief was to design a new dwelling to accommodate a family of 4 while also including flexible spaces which can change as the children grow and the needs change.

Single Story Vacation House on an Island in the Stockholm Archipelago

Strömma Projekt in collaboration with Max Holst Arkitektkontor have completed a single story vacation house located on an island on the Stockholm archipelago in...