Residential ArchitectureHousesCaz Cabin by Studio PLOW

Caz Cabin by Studio PLOW

Caz Cabin by Studio PLOW

Project: Caz Cabin
Architecture and Interior Design: Studio PLOW
General Contractor: Larry Horne Builder
Custom Furniture + Casework: Grain
Appliances: Fisher & Paykel
Location: Western Sonoma, California
Size: 1,088 sq ft
Year 2020
Photo Credits: Suzanna Scott

Set among mature redwoods, this classic timber modified A-frame was built in 1974 and renovated by PLOW to bring it into the contemporary era.

When we found a sturdy little cabin tucked into the redwoods with a creek running behind, we knew we had found something special. We also knew much work was needed to transform the rustic shelter into a jewel box. The dark interiors and cigarette smoke-saturated wood were both a problem and a forced opportunity. To solve both we chose to seal and paint the interior space’s entirety transforming the Caz cabin into a light-filled beacon and bringing the tree-filtered light deeper into the home.

shingles roof material, wood siding material, a-frame roofline, cabin building type

We wanted the home to be a haven for cooking and entertaining, which precipitated the subsequent two decisions. First, we desperately needed a second bathroom. We found that we could sacrifice a small amount of storage and transform a spacious closet into a fully functional bathroom. The second need was to expand the kitchen beyond its previously tiny alcove. By removing a wall, we opened up the kitchen to flow more freely into the living areas increasing its functional space to accommodate an eat-in dining table.

Caz Cabin by Studio PLOW

As with any client, budget is always an issue and in this case, it was a shoestring. By using low-cost materials in new ways and performing much of the labor ourselves, we found that constraints fostered new creativity. We looked to sources like Craigslist for the sculptural marble dining table which was reshaped and honed, IKEA for the casework, scraps of Valchromat for cabinet faces, raw steel for counters, and inexpensive tile cut into a patchwork of custom shapes, which we installed ourselves behind the original wood stove.

 living room, wood burning fireplace, pendant lighting, light hardwood floors

What happens when an immovable earth sign is met with the passion of a fire sign? A case study of a home, a relationship of two very opinionated designers, and a story of real blood, a ton of sweat, and maybe a few tears.

 living room, sofa, storage, wall lighting, coffee tables, light hardwood floors, console tables

Caz Cabin by Studio PLOW

kitchen, metal backsplashes, metal counters, wall oven, pendant lighting, wood cabinets, range, wine cooler, refrigerator, metal cabinets, ceiling lighting, light hardwood floors, drop in sinks

Caz Cabin by Studio PLOW

bedroom, night stands, storage, wall lighting, light hardwood floors, bed

Caz Cabin by Studio PLOW

Caz Cabin by Studio PLOW

Caz Cabin by Studio PLOW

Three Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects / Portugal

Project: Three Cusps Chalet Architects: Tiago do Vale Arquitectos Location: Sé, Braga, Portugal Builder: Constantino & Costa Area: 165 m2 Photography: João Morgado Recent winner in the American Architecture Prize,...

Off Grid Prefab Cabin on the Turkey-Greece Border

Designing a contemporary off-grid building in nature, is not only about collecting rainwater or utilizing solar energy or locating the building according to the sun and wind

Explanada Reform / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

The “ Explanada Reform ” arose from the need to adapt space and interior design to the changes experienced between differing generations, evolving and creating, bringing about as a result a new home.

Richmond Residence – The Unique 80s Style Warehouse of an Art and Design Lover

Richmond Residence was designed by We Are Huntly, an interior design studio based in Melbourne. With an appreciation for fine art and quality, We Are...

Classic White Concrete House Rebuilt in Stara Zagora, Bulgaria

The composition of the openings, the ambiguous elements of the addition and the materiality blend the two distinct entities. The space of the new stair and its design bring light into the center of the entire composition. The new glossy white concrete slabs integrate and conceal all the contemporary technology of the house.

Related Articles