Chilmark House / Gray Organschi Architecture

Chilmark House

Architects: Gray Organschi Architecture
Project: Chilmark House
Collaborator: Aaron Schiller
Architects in Charge: Alan Organschi, Lisa Gray, Eero Puurunen, Aaron Schiller, David Sheerin, Britt Brown Hayes, Marion Forbes
Location: Martha’s Vineyard, Massachusetts, USA
Area 6000.0 ft2
Project Year 2017
Photography: David Sundberg / Esto
Text by Gray Organschi Architecture

Chilmark’s long agrarian history on the windswept southern edge of Martha’s Vineyard underpins the design approach to this house and studio for a multi-generational family. The site, a former sheep grazing field, overlooks Chilmark pond, with long views to the Atlantic, and is edged by a series of Chilmark’s massive, meandering stone fences. In deference to the field’s history, and to the simple New England forms that shape the area’s architectural heritage, we developed the Chilmark house and studio as a pair of barns with low pitched roofs that sit quietly in the landscape. Two buildings form a series of courtyards and outdoor spaces, with varying degrees of privacy and views. In a nod to New England’s bank barns, the long barn is set into the hillside, diminishing its scale from the north and creating direct connections to the outside from both upper and lower levels.

Chilmark House 1

At the heart of this design process lies a mentorship and evolving collaboration. Five years ago, Alan Organschi was approached by his student, Aaron Schiller, whom he had taught during Yale’s first year building project. Aaron asked Gray Organschi to share the firm’s long experience with house design and to work collaboratively on the project. Aaron, whose family had spent decades in Chilmark and had outgrown their beloved A-frame, led the family quest for a new piece of land that would accommodate a family compound and, after years of searching, he found this rare piece of land.

Chilmark House 3

The simple, dark buildings are approached via a farm road that winds through Chilmark’s dense thicket of scrub oak. A broad stair links a large south-facing porch back to the farm road and provides pedestrian access through the field to the beaches beyond. Based in a shared love of the dense aggregation of New England’s farm complexes, we sited the studio and the house barns tightly together, creating a charged outdoor space between them, which provides the approach to the house’s entrance.

Chilmark House 3

The sweeping Atlantic views are only experienced after a visitor enters the house; the northwest entry courtyard is edged by a mute, charred cedar wall with screened apertures, creating a private courtyard with views west over the rolling fields and stone fences. Inside the dark buildings, bleached ash lines all surfaces. The ceilings in the public rooms lift to the high ridges, with dropped areas to create a children’s sleeping loft high in the roof. The lower level creates a series of bedrooms with shared spaces between that look into light wells, landscaped with local rocks and moss.

Chilmark House 4

The family felt strongly that the Chilmark house should meld Chilmark’s traditions of simple agrarian forms with its equally compelling history of progressivism and openness. The barn complex sits quietly within the old landscape, while the buildings’ open plan reaches outward to the light and views beyond, providing warm, convivial space for family and friends.

living room, Gray Organschi Architecture

kitchen, Gray Organschi Architecture

Chilmark House 7

bedroom, Gray Organschi Architecture

bathroom, Gray Organschi Architecture

interior design, Gray Organschi Architecture

Chilmark House 11

Chilmark House 11

Chilmark House 12

Chilmark House 4

Chilmark House 16

Chilmark House 15

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Art Collector's Apartment in the Heart of Tel Aviv

Art Collector’s Apartment in the Heart of Tel Aviv

With a view of the Tel Aviv s skyscrapers and its urban vegetation, a wonderful apartment has evolved, combining quiet materiality and a touch of humor The building has undergone a massive renovation designed by architect Raz Melamed
Cork Oak House by Hugo Pereira Arquitetos

Cork Oak House by Hugo Pereira Arquitetos

The development of the Cork Oak House took into account the strong relationship with nature, making it an integral part of the house and a key element in the enhancement of interior spatiality.

La Colombière Is A Refuge Perched In The Forest Reminding Us Of Bird Huts

Designed by YH2 Architecture, La Colombière is a refuge located in Sutton, Quebec, Canada. YH2 is an architectural design firm founded in 1994 by architects Marie-Claude Hamelin...
Perch Haus in the Heart of East Dallas, M Gooden Design 12

Perch Haus in the Heart of East Dallas / M Gooden Design

The Peninsula Neighborhood, in the heart of East Dallas, is located on the Northeast shore of White Rock Lake – the City’s urban oasis. Perch Haus sits atop a small parcel fronting White Rock Lake Park and borders the popular 9-mile trail that surrounds the lake.
Practical Modern Home into the Semi-rural Environment: Combo House

Practical Modern Home into the Semi-Rural Environment: Combo House

Though many considered the lot to be unbuildable due to restrictive bylaws in the area, the clients and Measured found it to be the perfect opportunity to nestle a modern yet modest home into the semi-rural environment.

More Articles Like This