Light Infused Fully Renovated Apartment in Turin by BLAARCHITETTURA

- Advertisement -

Light Infused Fully Renovated Apartment in Turin by BLAARCHITETTURA

Project: Renovated Apartment in Turin / Italian Balloon Frame
Architects: BLAARCHITETTURA
Authors: Alberto Lessan, Jacopo Bracco
Team: Thomas Pepino
Location: Turin, Italy
Area: 130 sqm
Year 2018
Photo Credits: Beppe Giardino

This fully renovated apartment is a unit of a building of the late 50s in the center of Turin, a few steps from the Mole Antonelliana.

Light Infused Fully Renovated Apartment in Turin by BLAARCHITETTURA

From 2011, the year of birth of blaarchitettura, at the end of the different projects that involve us, one of our recurring activities is to evaluate how we can make our process more efficient. Over the years we have optimized issues related to the project and its phases, issues related to the relational aspects with the workers, but not less important, we continue to ask ourself how to optimize the construction methods and related te­chniques. We think, in fact, that some traditional methods of construction must be questioned and must be object of reflection.

Light Infused Fully Renovated Apartment in Turin by BLAARCHITETTURA

For example, the brick and plaster partitions system has developed and sedimented for its flexibility and plasticity, but not for its efficiency. It is consequent to a practice in which there is no clear definition of roles, mostly informal activities, in which most of the choices take place during construction, leaving the freedom to postpone decisions and remedy si­tuations.

kitchen by BLAARCHITETTURA

This scenario absolutely requires a plastic and mol­dable construction method, whereby the brick + pla­ster has always lent itself and still lends itself today. It is really efficient a technique in which to bu­ild a wall, first it is built, secondly it is partially demolished to insert the systems, in the third place it is plastered and finally painted? Do we really think that this process, which often lasts for months and needs 4 different workers, is an econo­mic and optimized system?

Light Infused Fully Renovated Apartment in Turin by BLAARCHITETTURA

If the project is defined in advance, is it not advi­sable to adopt alternative and more sophisticated systems? Systems in which the different partitions can be designed specifically for their stratigraphy, acoustic and thermal structural resistance, and have the possibility to choose material and surface appearance.

bathroom by BLAARCHITETTURA

And if we opt for assembly and / or assembly, without the use of binders, kicks and water? As Jean Prouvè has summarized in his work, by arran­ging conceptual aspects and constructive methods, there is the possibility to clarify forms and functions, and to optimize their technique.This project was a field of experimentation for us, in which we had the opportunity to put into practice some of these reflections. During its construction has not been used a single brick.

bedroom by BLAARCHITETTURA

The 130sqm fully renovated apartment is initially “emptied” throu­gh the demolition of all the elements without structural function and a new texture takes place: a lightweight structural wooden balloon frame.
Through the total demolition of the internal parti­tions, we obtain a “clean” site. As a result, the only work has been to assembly the prefabricated birch walls.

Light Infused Fully Renovated Apartment in Turin by BLAARCHITETTURA

The millimetric survey of the external walls and the new electrical and hydraulic systems allowed to obtain precise drawings necessary for the production and pre-assembly in the workshop in 1:1 scale of the whole apartment in all its parts (walls and fur­niture). The new floors made before the laying of the wooden walls follow the layout of the rooms of the original apartment. Finishing changes (colored epoxy resin) and changes in parquet direction ac­centuate the old layout.

Light Infused Fully Renovated Apartment in Turin by BLAARCHITETTURA

The new wooden partitions, on the contrary, define a new distribution by showing situations in which the floor of an area becomes part of another zone and in which the horizontal cladding does limit in its boundary walls but invades the adjacent spa­ces. The distribution, in contrast to the rectangu­lar shape of the apartment, develops along two longitudinal diagonals that divide the living area from the sleeping area and distribution spaces. The same diagonals permit to appreciate both Mole Antonelliana and Palazzo Nuovo, something that could not happen in the previous distribution. We get therefore a very bright living area open on three sides including living room with kitchen and a ba­throom and a double sleeping area sectioned at the entrance.

Light Infused Fully Renovated Apartment in Turin by BLAARCHITETTURA

There is an alternation of volumes that in their ar­rangement become walls, and which compose and alternate full and empty spaces. There is the search not to define the spaces, but to interpenetrate them, working in section and in the plant at the same time, overlapping two-dimensional and three-di­mensional layers. The definition of limits is de­nied, there is a desire to highlight borders but to prudently go beyond them. The use of “flush” construction details becomes indispensable.

Light Infused Fully Renovated Apartment in Turin by BLAARCHITETTURA

bathroom by BLAARCHITETTURA

plan

- Advertisement -

Graca Apartment in Lisbon / Fala Atelier

Fala Atelier has recently completed Graca Apartment, a small but bright and comfortable home located in Lisbon, Portugal. The apartment lies in an unremarkable building...

Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut

An existing 30-yr Californian farmhouse was used as an exterior shell and the interior was renovated like Theseus’ ship, piece by piece, until it was totally new.

Trollhus House: Alpine Chalet in Norden, California

Designed by Mork-Ulnes Architects, Trollhus House is a 3,300-square-foot single-family residence in Norden, California driven both by the extreme environmental conditions found at a 6,800 foot elevation and a California sensibility of generous indoor-outdoor living.

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu / RTA Studio

The external appearance of Fishermans Lane house includes a combination of rough sawn vertical cedar weatherboards, timber shutters, dark corrugate roofing, extruded joiner frames and dark aluminium joinery.

Carlton Terrace / Windust Architecture x Interiors

Carlton Terrace is Period Victorian at front; light, angular and dynamic at rear. The owners asked for a break from the past. A mature couple, with a large and extended family, looked forward to new spaces filled with natural light, all-year living, and the ability to connect visually with their surroundings.

Dropbox Office in New York City by Studios Architecture

Since its founding in 2007, Dropbox has become the leader in cloud storage and file synchronization with over 350 million users around the globe. The company, which is headquartered in San Francisco, engaged STUDIOS to create their first New York City office near Union Square.

Old Book Warehouse Completely Transformed into a Bright and Airy Residence-Atelier

A dismal old book warehouse is completely transformed into a bright and airy residence-atelier with a double apartment and patio-verandah plus a separate additional apartment unit.

Wakecrest Residence in Malibu, California / ShubinDonaldson Architects

The Wakecrest Residence is a residential renovation exercising the deliberate peeling back and distilling of an original 1962 enclosure organized around a dramatic 180-degree view over the Pacific Ocean in Malibu California.

Balnarring Retreat / Branch Studio Architects

Located in Victoria, Australia, the Balnarring Retreat was designed in 2016 by Branch Studio Architects. From the very first discussion with the client it became apparent...

Crane Island Retreat by David Heide Design

Crane Island Retreat is a summer cottage completed in 2016 by David Heide Design Studio. Project description: A summer cottage that perfectly encapsulates the lake...

Casa del Limonero by Taller Estilo Arquitectura

Designed by Taller Estilo Arquitectura, Casa del Limonero represents a modern interpretation of traditional Mexican architecture. Project description: The Casa del Limonero is a house on...