Contemporary Urban Retreat, San Francisco / Feldman Architecture

Contemporary Urban Retreat, San Francisco / Feldman Architecture

Project: Contemporary Urban Retreat
Architecture: Feldman Architecture
Interior Design: Commune Design
Landscape Architect: Ground Studio Landscape Architecture
Contractor: Forsythe General Contractors
Location: San Francisco, California
Photography: Stephen Kent Johnson
Text by Feldman Architecture

Perched on a double lot overlooking downtown San Francisco, Urban Retreat’s steep and sloping site served as an inspiration for an inventive modern design. Feldman Architecture set out to maximize the home’s indoor outdoor connection and emphasize shared space for clients with young children, while working with the original structure’s original, non-conforming footprint and orientation. The team paid special attention to ambitious sustainability goals, honing in on innovative rain and site water reuse, as well as solar energy harvesting to achieve a LEED Platinum certification.

living room, San Francisco / Feldman Architecture

The main living area stretches lengthwise across the left side of the property, allowing greenspace to crawl and connect the entire site, unlike the much taller surrounding several-storied neighbors. The upper level perpendicularly spans the width of the site as a low hanging floating bar, maximizing square footage and allowing both the clients and the public to enjoy the breathtaking vista by minimizing the vertical scale of the home.

Contemporary Urban Retreat, San Francisco / Feldman Architecture

 This contemporary urban retreat is clad with plastered white brick which wraps into the interiors- a thoughtful mixture of white brick and rich California Walnut casework juxtapose light and dark, warm and modern, seamlessly connecting interior and exterior living spaces.

kitchen, San Francisco / Feldman Architecture

The story of rainwater interacting with this LEED Platinum home stands out – green roofs filter and capture rainwater, which, after additional filtration, feeds into the home’s laundry and bathroom water systems. Greywater collected from the home is then used to irrigate landscaping, and the cycle is refreshed. Additionally, all of the wood used is in its second life, rich Redwood exterior cladding and Walnut interiors were reclaimed or recycled from excess materials from local projects.

bedroom, San Francisco / Feldman Architecture

Contemporary Urban Retreat, San Francisco / Feldman Architecture

Contemporary Urban Retreat, San Francisco / Feldman Architecture

Contemporary Urban Retreat, San Francisco / Feldman Architecture

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Courtyard Residence

Courtyard Residence / Ming Architects

Courtyard Residence is a family home designed by Ming Architects, a Singapore based design architect firm. From the architect: A 7m high double volume courtyard is the...
Patton New-Century House by Giulietti Schouten Architects

Patton New-Century House by Giulietti Schouten Architects

The clients requested an architectural style reminiscent of Mid-Century modern homes, thus the Patton New-Century House is comprised of long, low-sloping, gable roof forms, vertical cedar siding, and warm interior wood finishes
Studio House

Studio House in Melbourne / Zen Architects

Like many of our clients their needs change over time with more space often needed in the short term than their homes can provide. Our solution was to provide a flexible, multi-purpose studio house requiring very little land.

A luxurious bathtub from Splinter Works – a vehicle for total escapism

Inspired by the two symbols of relaxation, a hammock and a tub, Splinter Works designers have proposed themselves to combine the two forms in...
Hayarden School - Community project for Children of Immigrants & Children of Refugees

Hayarden School – Community Project for Children of Immigrants

The Hayarden School, located in South Tel-Aviv, in Hatikvah quarter, educates 500 children of refugees and children of immigrants. The school was originally built in the 60's.

More Articles Like This