Residential ArchitectureApartmentsCR Apartment, A Renovation Meant to Respect the Patrimony of the 17th...

CR Apartment, A Renovation Meant to Respect the Patrimony of the 17th Century

CR Apartment, A Renovation Meant to Respect the Patrimony of the 17th Century

Project Name: CR apartment
Architecture and Interior Design: ESQVTA
Lead Architect: Vitor Almeida
Project location: Rua S.Mamede, Lisbon, Portugal
Gross built area: 315.00 m2
Completion Year 2020
Photography: Ricardo Oliveira Alves
Text and photos: Courtesy of ESQVTA

When intervening in a space such as this apartment, one should not interfere with the existing architecture. More than to propose, it was necessary to omit, to refurbish and integrate. It was essential to intervene in this apartment in the most clean and silent manner to better respond to its new needs.

CR Apartment, A Renovation Meant to Respect the Patrimony of the 17th Century

The building where this apartment is placed was originally designed as an Hotel Particulier. The CR apartment occupies the entire 1st floor, which was originally dedicated to the social areas – namely 11 parlours, one of which was used as a bathroom. As the social floor, almost all of the walls and ceilings of these rooms were decorated with rich mural paintings.

CR Apartment, A Renovation Meant to Respect the Patrimony of the 17th Century

When the first floor was transformed into an individual unit of housing it was purchased by Pedro Espírito Santo. The apartment with its 11 large living areas was a perfect fit for the owner who was known to be the host of some of the most exquisite events in Lisbon.

CR Apartment, A Renovation Meant to Respect the Patrimony of the 17th Century

By 2019, the CR apartment gained a new owner, one who needed somewhere more adapted to a family structure. The new program had its base in preserving the architectural heritage of the property but also adapting it to this family’s needs – it goes from having, for instance, one bathroom to having six, without compromising the pre-existing features.

CR Apartment, A Renovation Meant to Respect the Patrimony of the 17th Century

It was always the main concern, that the new should not compete or try to silence the architecture that was there to begin with.

bedroom, ESQVTA Studio

But if the refurbishment was meant to be respectful of its seventeenth century heritage and discreet in shapes and choices of materials, in the Interior Design project a careful selection of twenty first century furniture pieces was selected to allow for a combination of the best of both times.

bedroom, ESQVTA Studio

History gets re-written with a new language and new pieces by maintaining the one main principle: a house to be lived.

CR Apartment, A Renovation Meant to Respect the Patrimony of the 17th Century

kitchen, ESQVTA Studio

kitchen, ESQVTA Studio

A Renovation Meant to Respect the Patrimony of the 17th Century

Appareil Architecture Offers a Tone-on-Tone Decor for a Residence Between City and Nature

The decompartmentalization of the interior now allows a much more fluid circulation as well as an increased bursting of light. Tone on tone coloring or layering, is a decorative technique that takes a single or a few colors and uses different saturation of that color(s) throughout the space

Brooklyn Passive House Plus by Baxt Ingui Architects

78 Third Place–the first Passive House Plus built in the United States–included a rehabilitation of a townhouse built in the early 1900’s. Revitalized by New York-based studio, Baxt Ingui the work respected the original historical architecture of the main building and restoration of the front façade

A DIY Prototype of a Family House in Posazavi

Designed by A69 Architectural Studio, this DIY prototype of a family house is built in a former granite quarry in Posázaví, Czech Republic. The purpose...

Stunning Stone House in Switzerland Unveils Modern Interiors

Wespi de Meuron Romeo architect has renovated a single family house on the Lake Maggiore. This stunning stone house is situated in an interesting urban context close to the historical core of Ascona, Switzerland.

One-Bedroom Cabin Nestled Between Two Massive Lichen-Covered Rocks

This 800 sq. ft. one-bedroom cabin was nestled between two massive lichen-covered rocks in the rugged landscape of Alberta, Canada. Rock House is located at Carraig Ridge, “A hub of contemporary architecture, set in the foothills of the Canadian Rocky Mountains in southern Alberta.”

Related Articles