Mini I Sphinx Sofa – Design and Math / Ahylo Studio

- Advertisement -

Mini I Sphinx, design and math Ahylo Studio

Project: Mini I Sphinx Sofa
Designed by Ahylo Studio
Construction by Cartesius 3D
Design team: Ioulietta Zindrou, Ezio Blassetti, Pavlos Xanthopoulos
Dimensions: 3.60m x 1.60m | h:1.16m
Photographs by Ioulietta Zindrou, Mauricio Cordova
Special thanks to Dionysia Daskalaki
Year: 2011

Mini I Sphinx is a particular “sofa”. I have used quotes because the design made by Ahylo Studio falls into the geometry of an architectural piece and very little into the geometry of a simple sofa. Designed with the help of mathematical algorithms, the curves are adjusted to the proportions of the human body, in order to provide as many accessible positions. Mini I Sphinx is a piece of art that is dedicated to relaxation and the possibility to valorize the elegance and charm of this piece are limited only by imagination.

Mini I Sphinx, design and math Ahylo Studio (9)

Algorithmic design processes allow for the genetic growth of complex form(s), with the use of simple syntactic rules. Tension and gravity are forcing the mean curvature towards zero and the surfaces tend to become minimal. The mathematical curves are adjusted to the human body proportions, in order to welcome many different sitting positions. It is a piece of art that can function as a sitting element and remain open for any future affect.

Mini I Sphinx, design and math Ahylo Design Studio

Mini I Sphinx, design and math Ahylo Design Studio(12)

Mini I Sphinx, design and math Ahylo Studio(14)

design and math, Ahylo Design Studio

design and math, Ahylo Design Studio

- Advertisement -

Russian Studio ALLARTSDESIGN Designed This Apartment for Designer Saranin Artemy

Saranin Artemiy: In the design, for oneself and the family, first of all, the task was to drop in at least some housing. The source of inspiration was materials, or rather, how to apply them - taking into account the budget.

Bent Tree Residence / Rene Gracia Design Build

Located in North Dallas, this 6,300 s.f. residence sits overlooking mature trees and a 270-degree view of a golf course. The design challenge was to more fully explore the site by juxtaposing the geometry of the private and public areas of the home through a 45-degree pivot point, expressed by a horizontal design and butterfly roof structure.

Vandal Restaurant Celebrates Street Art and Street Food

Located in New York, Vandal Restaurant was completed in January 2016 by Rockwell Group. Description by Rockwell Group: Located on Bowery, the TAO Group's Vandal...

Vans Headquarters in Costa Mesa, California / RAPT Studio

The new Vans headquarters designed by Rapt Studio is LEED Platinum, the highest standard for sustainability, making it the most sustainable in all of Orange County. The 182,000 sq ft center houses 5 fully merchandised showrooms with upcoming collections, a retail mock store, and a working library.

Minimalist Mid-Century House With Plant-Covered Wall

This minimalist mid-century house was completed by Naturehumaine Architects in 2017. The first step for this detached house from the late 1940s was to open the rear facade onto the garden with a 24-foot (7.4 m) sliding bay window. By taking away the intermediary support element, this intervention removes the barriers to the outdoor terrace.

Expressive Modern Style House Blended with Nature

Expressive modern style house is designed in a lot surrounded by nature. Pine forests are on two sides of the lot. It was clients desire to find such an oasis in nature with a small river or creek, what became a specific task for ArchLAB Architects, because the flowing water divided the land into two parts.

Casa Largo dos Martires designed by Studio Arte

Casa Largo dos Martires lies adjacent to a small public garden in the centre of Silves – a picturesque town in the Algarve hinterland,...

The Pure Spa is an Oasis of Tranquility and Relaxation

Designed by MIA Design Studio, the Pure Spa is an oasis of tranquility and facilitates the five-star Naman Retreat, Danang. Fifteen stunning treatment rooms...

Wilderness House is a Elevated Platform with Large Areas of Glass

Located on a secluded bush block of marri, jarrah and banksia the client’s brief for this house was to provide views of the sunrise and enable them to see down to the native vegetation below.

Three-Pavilion Residence by YH2 Architecture: TRIPTYCH

Montreal-based yh2 introduces TRIPTYCH, a three-pavilion residence carefully nestled in lakeside surroundings. The house, with its crisp lines and sober palette, was built on a sloping site overlooking a small lake in the Laurentian Mountains, one hundred kilometres from Montreal.

2H House: a luminous residence that encourages communication

2H house is the result from the collaboration between Truong An Architecture and 23°5 Studio and it was designed for a family with two...