Slim Studio, London / MATA Architects

Slim Studio, London / MATA Architects

Project: Slim Studio
Architects: MATA Architects
MEP: Prospero Projects
Location: London, United Kingdom
Size: 130 m2
Completion date 2019
Photo Credits: Ollie Hammick

Conversion of a 3 storey single family dwelling located above a cafe to 3 studio flats. The building was also extended at first and third floors.

Slim Studio, London / MATA Architects

How is the project unique?
The Slim Studio is a unique response to a common urban condition; the densification of city centres. Now more than ever, space is at a premium. We have tried to make the best use possible through the concept of the continuous ‘living wall’ housing all essential components for living.

Slim Studio, London / MATA Architects

What was the brief?
The property was purchased as an investment by a client who’s home we recently completed. The brief was to maximize the property’s rental value.

Slim Studio, London / MATA Architects

What were the key challenges?
The property, un-modernised in over 40 years, was constructed with staggered floors so that every level was split over 2 levels, each separated by 3-4 stairs and approximately 60cm height difference. This, combined with the very small footprint at upper floors (approximately 35sq.m before extending) made it very difficult to configure the building as independent flats.

Slim Studio, London / MATA Architects

What were the solutions?
Whilst we initially explored solutions that involved gutting the building internally, replacing the existing floors with new and level floors throughout, the associated increase in estimated construction cost was prohibitive in relation to the gain.

Slim Studio, London / MATA Architects

Instead, we found a way to work with the split level character of each floor. The steps separating the two sides of the floor became a natural divide between living/ sleeping spaces on one side and kitchen/ bathroom on the other.

Then we developed the project’s central concept of a ‘living wall’; a continuous wall of joinery that runs along the back wall of the studio from the living/ sleeping level and down to the kitchen. This wall of joinery contains all of the elements of every day life; a fold up bed, plenty of storage, kitchen etc so that clutter is easily contained and these small studio flats (average 37sq.m) don’t feel so small.

Slim Studio, London / MATA Architects

Key products used:
• Mutina, Folded porcelain tiles (bathrooms)
• Valchromat, engineered coloured wood (for all joinery doors/ external panels)
• Grohe Rainshower (bathrooms)

Slim Studio, London / MATA Architects

bathroom, London / MATA Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Light Vault House / Chamberlain Architects

The brief for this project began with “we want a concrete bunker.” Equally as excited by concrete, there was mutual trust and connection between our client and ourselves from the very early stages of the design process.

Hoa House: Conversion of a 150-Year-Old Melbourne Hotel by IOA Studio

Hoa House is the conversion of the 150 year old Kings Arms Hotel in North Melbourne into a three bedroom home. The existing two level office space was stripped back and transformed ...