facebook

Russell Hill Road Residence by Taylor Smyth Architects

Russell Hill Road Residence by Taylor Smyth Architects

Project: Russell Hill Road Residence
Architects: Taylor Smyth Architects in collaboration with Cecconi Simone
Contractor: WPML Project Management
Location: Toronto, Canada
Size: 5,700 sq. ft.
Photo Credits: Studio Shai Gil, Ben Rahn/A-Frame

This new contemporary residence in the traditional Toronto neighbourhood of Forest Hill is an excellent example of how modern design can both fit in yet also stand out. Large slabs of Indiana Limestone and locally sourced Algonquin rubble stone, both prevalent throughout the neighborhood, clad the exterior walls and base of the house, tying it into the local vernacular. Careful detailing of limestone projections around windows and copings creates subtle relief, producing shades and shadows that break-up the flatness of the walls, a lesson interpreted in a contemporary way from the older surrounding houses.

Russell Hill Road Residence by Taylor Smyth Architects

The Russell Hill Road Residence nestles into the landscape – its Algonquin rubble stone base reappears on the landscape garden walls, and sandblasted Algonquin is used for paving and the broad steps leading to the front entrance. At the rear, the same Algonquin clads the back wall of the swimming pool to create a unified composition.

Pool and patio by Taylor Smyth Architects

Natural light floods the interior: the dining room is illuminated by a linear skylight along its length and can be opened into the kitchen by a series of pivoting doors to allow it to seat up to 30 people. A 16-foot-high living room with clerestory windows on three sides occupies the back of the house, featuring a continuous wall of glass that looks out onto a covered patio with a deep overhang to provide shading.

Pool and patio by Taylor Smyth ArchitectsTaylor Smyth Architects and Cecconi Simone collaborated on the design of the house, with the sophisticated interiors custom designed by Cecconi Simone to incorporate bronze privacy screens, stone, wood paneling and built-in millwork.

Basement

Russell Hill Road Residence by Taylor Smyth Architects

Russell Hill Road Residence by Taylor Smyth Architects

Russell Hill Road Residence by Taylor Smyth Architects

Russell Hill Road Residence by Taylor Smyth Architects

Russell Hill Road Residence by Taylor Smyth Architects

Ground Floor

Pool and patio by Taylor Smyth Architects

Russell Hill Road Residence by Taylor Smyth Architects

Upper Floor

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Old Maylands Cottage Turned into a Mid-Century Modern Home

This old Maylands cottage was modified and decorated by Dalecki Design Studio. The studio was founded by Janik Dalecki, a multi award winning building...

Apartment Under the Roof, Ljubljana / Idealists Studio

With the preservation of some old elements in the interior and a clever reuse of materials we have recreated our client’s desire for an industrial home –Apartment Under the Roof - one that can be found in any of the world’s metropolises.

Giant Birdsnest for Creating new ideas / OGE Creative Group

Unique, soft, comfortable and relaxing are the words that define the "nest" designed by OGE Creative Group/ Israel, ( the studio was founded in...

Shoreditch Triptych by Chris Dyson Architects

The Shoreditch Triptych are 3 new build houses, each over 4 floors and basement. The building occupies a prominent corner site at the junction of a late nineteenth century residential terrace and a row of taller twentieth century buildings.

Family Hallways / Tal Goldsmith Fish Design Studio

On this project we chose to give special attention to hallways. While bedrooms and living rooms are always getting careful treatment in design, hallways and corridors are many times left untouched ...

Friesen Wong House: Composition of Burned Fir Planks, Raw Concrete Blocks and Steel Sheets

Friesen Wong House is a family home designed by Vancouver-based D'Arcy Jones Architecture. Description by D'Arcy Jones Architecture: The Friesen Wong House is situated on...