Franklin House by Ola Studio

Franklin House by Ola Studio

Project: Franklin House
Architecture: Ola Studio
Builder: Sinjen
Location: Portsea, Victoria, Australia
Site Area: 747m2
Building Area: 396m2
Photos: Derek Swalwell
Text by Ola Studio

Franklin House is a four-bedroom residence designed for a single owner with an extended family of children and grandchildren that will overtake the place during holiday periods. Sitting calmly on the lands of the Bunurong people, the site is situated along a road screened with dense shrubs about 400 metres from the bay in Portsea. Along the road, small sandy driveways disappear into the wall of foliage, invoking a connection to the beachside setting, although much of the planting is exotic. Hidden behind the trees is a collection of unremarkable suburban houses with a couple of odd gems immediately to the site’s rear.

Franklin House by Ola Studio

Informed by our clients’ eclectic art interests that specifically include Japanese, Greek, Indigenous and Mid-century Modern as well as a fascination of Japanese design in general, the design is a literal response to a well-defined design brief. The brief asked for a “Japanese inspired fuzzy white cocoon” that is private, peaceful, fresh, and organic. A tranquil place to live, work, gather and play. Something that can work with the shifting numbers of occupants and still provide a sense of calm and retreat, whether there is only one occupant or a full herd.

Franklin House, Ola Studio

Contextually, Franklin house responds to the characteristics of the beachside setting rather than the more suburban characteristics of the built neighbourhood. Design cues come from the fall of the site, which is to the rear, the coastal treetop datum, the neighbour’s dominant cypress hedge along the southern boundary, the sites orientation, and the established conditions of the neighbouring lots. The intent in responding to these elements is to establish a sense of belonging to the natural environment rather than the built, and in turn establish an architectural language of tranquillity.

Franklin House by Ola Studio

Franklin’s form is simple. Using cross laminated timber (CLT) structure including floors, walls, and roof/ceiling, made from Australian grown pine processed and fabricated in Victoria, a single skillion roof covers a simple rectangle with a large north facing cut out. The roof pitches from the rear and low end of the site level with the hedge and rakes up at a slightly steeper angle to the slope of the site allowing Franklin House to gently pop his head above the tree and hedge line at the front. The frontage has been replanted with indigenous coastal scrub that will return the streetscape plant screen with planting appropriate to the area, and further enhance the beach side character.

Franklin House by Ola Studio

The soil on site is all sand allowing for relatively easy sculpting and carving. While the front of the house is 2 storeys, from the street it reads more as a single storey dwelling. The intent is to be humble on the outside, and full of warmth, light, joy, and scale on the inside. The scale of the house is revealed as you traverse the driveway and descend some garden steps to the front door where you are greeted by Franklin house with a simple timber wall and screened fenestration hinting at what is beyond. A central slightly inset door marks the entry point, and says warmly, come in and let me show you what I have inside.

Franklin House by Ola Studio

living room, Ola Studio

kitchen, Ola Studio

Franklin House by Ola Studio

Franklin House by Ola Studio

bedroom, Ola Studio

bedroom, terrace, Ola Studio

bathroom, Ola Studio

bathroom, Ola Studio

Franklin House by Ola Studio

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Vintage Office for a Private Residence / Denis Krasikov

Creating a welcoming space with a slightly nostalgic air, with a bohemian ambiance and decor formed of old furniture, bare walls, books, old documents...
Harlosh Wood h: A Rural Holiday Home in a Dramatic Location

Harlosh Wood h: A Rural Holiday Home in a Dramatic Location

Standing on the north west coastal headland overlooking Loch Pooltiel, all of Harlosh Wood h’s rooms offer cinematic views of Skye’s dramatic landscape and sea, right out to the Outer Hebrides.

Small garden house – Slice by Saunders Architecture

Slice is a 15 square meters platform situated outdoors that units a room with a terrace. Slice is located in Haugesund, Norway being designed...
Carpenter House in Kansas City by Kem Studio

Carpenter House in Kansas City by Kem Studio

Owners Tad and Jessica Carpenter are very creative. Tad is a prolific, self employed illustrator and writer and Jessica is a graphic designer with a refined eye. After living in a condo in Kansas City’s River Market district they set out to find a piece of land to build their dream home.

Metallic Structure House in the Midst of a Beautiful Forest of Pine Trees

Located at 180km from São Paulo, Mororó house was completed in 2015 by studio MK27. Description by Studio MK27: The Mororó House is in a mountainous...

More Articles Like This