A Former Commercial Loft Converted into a Welcoming Home

A Former Commercial Loft Converted into a Welcoming Home

Project: commercial loft converted into a home
Architecture: Kimberly Peck Architect
Location: Chelsea, New York, United States
Completed 2020
Photo Credits: ddreps
Text by Kimberly Peck Architect

This large Chelsea loft, formally a commercial space, was renovated to create a welcoming home and backdrop to our client’s collection of rugs, art and objects. Having previously owned a home decor shop our client had a lot of experience in helping others furnish their interior environments.

living area, Kimberly Peck Architect

For her own home she had a very distinct vision; “to let the space be what it is, a former commercial loft, and fill it with things, art and rugs, that make it feel like a home.” To this end the architectural goal for the space was to keep and in some cases to emphasize the industrial feel in order to contrast with the owners life collection of rugs and furnishings which would serve to create the warmth in the space.

A Former Commercial Loft Converted into a Welcoming Home

All finishes were removed from the floor and ceilings to expose the existing concrete structure. The concrete floors were polished and the ceiling painted. To the delight of the clients during the process of polishing the concrete floors large areas of different colored pigments were exposed and serve as a reminder of the space’s former life. The overall color palette of the space was kept neutral with some dark accents in order to contrast with the furnishings.

A Former Commercial Loft Converted into a Welcoming Home

At the doors and floors traditional casings and baseboards were discarded and raw blackened steel angle installed to create a strong unifying visual accent across the different wall and floor finishes. A large ultra-minimal kitchen with an oversized island is a focal point at the rear of the dining and living spaces. Black cabinetry and counters are juxtaposed against a stark white porcelain clad wall and hood.

A Former Commercial Loft Converted into a Welcoming Home

A large prep kitchen was built in an enclosed space directly behind the kitchen to contain the more messy functions of a kitchen and to keep the main space visually clean while entertaining. Clerestory windows were installed on either side of the prep kitchen to allow light from the window wall to filter back to the bedroom.

kitchen, Kimberly Peck Architect

In the main living area a floor to ceiling, wall to wall black metal and glass folding partition system was installed in order to add flexibility to the space by dividing it, adding privacy for guests or other separate functions.

A Former Commercial Loft Converted into a Welcoming Home

bedroom, Kimberly Peck Architect

A Former Commercial Loft Converted into a Welcoming Home

bathroom, Kimberly Peck Architect

entrance hall, Kimberly Peck Architect

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Sea Anemones

Sea Anemones for Galerie BSL at the 2016 PAD London Fair / Pia-Maria Raeder

For the first time the handmade unique pieces - Sea Anemones - by the German artist Pia-Maria Raeder will be presented during the PAD...

Marine Loft was Designed for an Avid Surfer/ California

Marine Loft was designed by Los Angeles-based Subu Design Architecture. Description by Subu: Marine Loft is a 1,750 s.f. residential loft space located at the corner...
Integral Refurbishment

Integral Refurbishment in Alicante for Eduardo, Laura & Enzo

This Project consists of the integral refurbishment of a home in Petrer (Alicante). The existing building occupied a constructed surface of 138m2, 19 of which correspond to a porch.
Pink Moon Saloon 2

Pink Moon Saloon is Designed and Built in Traditional ‘Hut’ Style

In a former bin alley and sandwiched between two office buildings on one of Adelaide's vibrant laneways is the Pink Moon Saloon. The venue...
A Backyard Cottage as Primary Dwelling - and Urban Oasis

A Backyard Cottage as Primary Dwelling – and Urban Oasis

Located in Seattle's Central Area neighborhood, this home is an L shaped plan that creates a courtyard accessible from both the living area and the bedroom.

More Articles Like This