Residential ArchitectureHousesStrang Design Realizes Sustainable Waterfront Residence

Strang Design Realizes Sustainable Waterfront Residence

Strang Design Realizes Sustainable Waterfront Residence

Project: Sustainable Waterfront Residence
Architecture and Interior Design: Strang Design
Team: Max Strang, Jason Adams, Elizabeth Starr, Alex Mangimelli, Matt Slingerland, Maria Ascoli, Travis Harrison, Pedro Rojas, Luis Espinoza, Vanessa Peña, Isabella Hoyos, Samira Damisca
Contractor: Gulf Building
Location: Fort Lauderdale, Florida
Size: 7,900 sf
Photo Credits: Kris Tamburello Photography

The award-winning Florida firm’s newest project reflects both its full scope of services – architecture, interior design, decorating, and landscape – and deep commitment to sustainable design.

Strang Design, a multidisciplinary design firm with offices in Miami and Sarasota, Florida, has recently completed an 8,125 sq ft residence, sited along the Tarpon Bend Canal front in Fort Lauderdale, FL. Reflecting the firm’s deep commitment to a design philosophy it dubs ‘Environmental Modernism,’ the award-winning residence also showcases numerous sustainable design moves.

Strang Design Realizes Sustainable Waterfront Residence

Strang Design’s scope showcases the firm’s integrated design prowess and included everything from designing and overseeing all aspects of the home’s architecture, to interior design and decor, art advisory, and landscape design. To honor the surrounding terrain, Strang Design designed the home around existing oak trees, which makes it feel both timeless and at one with nature.

Strang Design Realizes Sustainable Waterfront Residence

Furthermore, the team was specifically tasked with expanding the house within the grove of trees, while embracing sustainable design features and innovative wellness technologies—all of utmost importance to the clients.

Strang Design Realizes Sustainable Waterfront Residence

Strang Design Realizes Sustainable Waterfront Residence

The design underscores the firm’s ongoing explorations of regional modernism by adapting a rectilinear frame with site-specific and climate-specific considerations. In this case, vertical ‘fins’ that address shading and privacy concerns were incorporated within the rectilinear frame. The team utilized a passive design approach to help reduce the home’s energy footprint, while also incorporating engineered systems focused on wellness.

Strang Design Realizes Sustainable Waterfront Residence

Various design moves include cross ventilation, deep overhangs, and a solar panel array on the roof. In addition, the home’s lighting design works in response to circadian rhythms with the option to be programmed, while a mechanical water system treats and enhances the quality of the local water supply.

Strang Design Realizes Sustainable Waterfront Residence

Strang Design Realizes Sustainable Waterfront Residence

Scandinavian-Style Apartment in San Francisco / Geremia Design

Designer: Geremia Design Project: Scandinavian-style apartment Location: San Francisco, California, USA Photography: Aubrie Pick Designed by Geremia Design, this Scandinavian-style apartment in the Mission District of San Francisco...

Island Poké, a New Restaurant for Hawaiian Sashimi-Style Cuisine

This is our third site with Island Poké and the largest to date. Taking our inspiration from the Hawaiian origins of Island Poké, we looked to the sea and movement to create a point of interest.

Cobble Hill Row House and Carriage House / CWB Architects

This rowhouse was one of two commissions on a single zoning parcel encompassing the end of a block between Strong Place and Henry Street in the Cobble Hill Historic District.

House H in Madrid / ABIBOO Studio

House H is located in an affluent area in Madrid. The house has a floor area of 14,000 sq. ft. (1,300 sq. m.) and is the answer to the broad and diverse functional needs of the client, a well-known international sportsman.

Lake Superior Retreat on Minnesota’s North Shore by Salmela Architect

The Lake Superior retreat is sited near Taconite Harbor where the boreal forest meets the exposed bedrock of Lake Superior shoreline. The utmost character of the project reveals the predominance of place.

Related Articles