Holborn Grind in London’s Holborn by Biasol Design Studio

Holborn Grind in London's Holborn by Biasol

Holborn Grind was completed in October 2014 by Melbourne-based Biasol Design Studio. The bar has an area of 80 sqm and is located in London’s Holborn, United Kingdom.

Description by Biasol: Following the success of Grind & Co’s Shoreditch Grind, Soho Grind and London Grind – founders Kaz James and David Abrahamovitch have again engaged Biasol: Design Studio to deliver sibling site, Holborn Grind. Shortlisted in the 2015 Restaurant and Bar Design Awards in the category of London’s best bar, this café-cum-cocktail bar resists the urge to take itself too seriously and offers a seamless transition from latte to espresso martini.

Holborn Grind in London's Holborn by Biasol 1

Responsible for the development of each of Grind & Co’s establishments, the studio confidently represents the brand, its clientele, service offering and aesthetic is through the series of resolved and eclectic fit-outs. Having been on this journey with Grind & Co since the inception of their first venue, we have been able to create a collection of unique establishments with designs that, whilst being distinct, communicate a unified expression of the overarching vision.

Holborn Grind in London's Holborn by Biasol 2

Located within the new Hoxton Hotel Holborn, the latest concept rises from the shell of the original building to compliment the iconic ‘anti-hotel’ ethos. Our desire to retain the character of the small ‘Midtown’ corner saw us formulate a design that juxtaposes vintage elements with modern detailing. This ability to seamlessly transition from day to night was paramount to the overall concept and saw us specially curate a mix of lighting solutions. We paired Bert Frank pendants and wall lights with Edison bulbs to achieve the desired level of intimacy and warmth.

Holborn Grind in London's Holborn by Biasol 3

Adding to its ambience and sense of grandeur, 15ft floor to ceiling glass windows frame the interior and bathe the bar in natural light. Meanwhile inside, bare brick, textured concrete render and reclaimed pale oak provide a raw backdrop upon which marble and iron are layered to industrial effect. Exposed during the construction process, these authentic materials are offset by eclectic textures.

Holborn Grind in London's Holborn by Biasol 4

Inspired by the polished cocktail carts of the 50’s, we conceived an intricate system of antique brass shelving to hang atop the bar. Adorning the back wall, hexagonal marble tiles form a luxe patina across the splash back and act in contrast to the utilitarian brick walls and brass-work. Distressed timber floorboards are laid on the diagonal, creating a neat visual diversion from the linear spatial flow. The studio’s custom designed stools, tables and bases, sit alongside green leather banquettes, as metallic finishes gleam from overhead in brassy tubular steel.

Holborn Grind in London's Holborn by Biasol 5

Part of the crusade to introduce Melbourne’s coffee to London’s cocktails, Holborn Grind follows in its founders’ footsteps. The venue captures the unique tone of the neighbourhood, all the while declaring, “Love is the drug” in cursive neon. Photographer : Paul Winch-Furness. For more information visit Biasol: Design Studio

Holborn Grind in London's Holborn by Biasol 6

Holborn Grind in London's Holborn by Biasol 7

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects

This new house in a dense, beachside suburb required clever management of privacy and views. The Coogee Beachside house, for a young family, was to be robust, liveable and light filled but with a layering of spaces that provided flexibility, separation and privacy.

The Loft – Conceptual Pop-up Store by The Playing Circle

The Loft is a project of The Playing Circle Company from Amsterdam that represents a periodically recurring conceptual pop-up store. Loft is a showroom...

Pavilion-Like House Offers Spectacular Views of New South Wales’s Werri Beach

This new pavilion-like house designed by Atelier Andy Carson is a sanctuary from its harsh surrounds, perched on a sprawling coastal site overlooking Werri Beach, New South Wales. Green pastures and paddocks running dairy cows line this 150-acre property on one side, rugged coastal cliffs and ocean on the other.

Contemporary Tree House Inspired by Timber Cabins in Cape Town

The architects have been involved with previous projects on this tree-rich property, and were commissioned to design a small contemporary house to compliment the existing collection of buildings - spatially organised around a modern interpretation of the Cape Werf.

Coastal style – pleasant and relaxing as the sea breeze

The coastal style originates from the houses located on the Coast of America, especially those located on the Atlantic Coast, being loved by everyone...

Urban Loft in San Francisco / Jay Jeffers

Urban Loft is an interior design project completed by Jay Jeffers in San Francisco, US. Project description: A subterranean loft space in Hot Hayes Valley...