House Transformation in Commugny, Switzerland / Javier Müller

House Transformation in Commugny, Switzerland / Javier Müller

Project: House transformation in Commugny
Architects: Javier Müller
Location: Commugny, Vaud, Switzerland
Date 2018-2019
Photography: Think Utopia

Intervene in a construction of the 70s, understand the history and its different layers. We bet on a discreet intervention that puts in value its context, redistributing the existing space through a minimal intervention that unifies and transforms the space into a coherent formal unit. This house transformation is based on geometry, introducing strong elements that define and characterize the space treated as a single fluid.

House Transformation in Commugny, Switzerland / Javier Müller

We worked on abstraction, seeking simplicity through an economy of means and a minimal expression. We gave importance and use as only composition tools light, materials and cared details. This is all what our architecture is about, trying to find timeless ambiances capable of making us lose the notion of time. A timeless beauty that may have been built yesterday or tomorrow, adapted to everyone because architecture goal is to make people who inhabit feel better.

House Transformation in Commugny, Switzerland / Javier Müller

A complete abstraction of the existing space, we simply kept the memory of the wood as connector with history and the different interventions in the house. A single fluid space defines the ground floor, differentiating rooms marked by geometry and light. A visual continuity through spaces between three floors connected by a large window that appears as the protagonist over the living room. A new fireplace volume and central staircase ensure vertical visual and programmatic connection. 3 doors in wood appear as “paintings” in dialogue with the floor of the rooms level and the stairs that mark the level differences. A continuous floor in polished concrete and the materiality of the stainless steel offers a series of contrasts of shapes, geometries and textures on a white background canvas.

interiors, residential, Commugny, Switzerland / Javier Müller

interior, minimalist, residential, Commugny, Switzerland / Javier Müller

House Transformation in Commugny, Switzerland / Javier Müller

staircase, Commugny, Switzerland / Javier Müller

House Transformation in Commugny, Switzerland / Javier Müller

bathroom, Commugny, Switzerland / Javier Müller

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Refugi Lieptgas: Fascinating Concrete Cabin in the Swiss Alps

Refugi Lieptgas is a fascinating concrete cabin designed by German architecture studio Nickisch Sano Walder Architekten. The concrete cabin is situated in Flims, in the Swiss Alps, it is entirely built of concrete and has an area of 40 sqm.

Pop Up Box & Food Corner: convertible retail space that offers a customizable presentation area

Pop Up Box & Food Corner is a multifunctional system designed by German studio Dittel Architekten. Description by Dittel: The Pop Up Box is a...

1903 Noho Factory Converted into Industrial Loft-Style Home

The Great Jones Loft is an industrial loft-style home in New York City, designed by Union Studio, a California-based furniture and interior design company. The loft has been converted from a 1903 Noho factory, with practical and industrial design details that reflects the origins of the space without excessive ornamentation.

Georgica Pond House Renovated by SheltonMindel

In order to preserve the grandfathered zoning proximity to the water, the exterior of the Georgica Pond house had to remain in tact. This transitional building type, a softer form of modernism is comprised of curving walls clad inside and out with vertical siding and floor-to-ceiling glass.

Lofthouse in Amsterdam / Marc Koehler Architects

Lofthouse project is a single-family house designed by Dutch studio Marc Koehler Architects. Lofthouse is located in Amsterdam, The Netherlands. Project description: In this corner house,...

Kids’ Pod: pavilion for children connected to house

Kids' Pod is an extension pavilion connected by a glazed bridge to the Hill House, a house built in 2006. Both the house and...