Loureiro House / Cláudia Ascenso and José Pedro Lima

Loureiro House / Cláudia Ascenso and José Pedro Lima

Project: Loureiro House
Architect: Cláudia Ascenso
Interior Design: José Pedro Lima
Location: Coimbra, Portugal
Area: 1840.63 ft2
Date 2019
Photography: Ivo Tavares Studio

“In the Historic Center of Coimbra,” architecture assumes itself with its own identity “
As a World Heritage Site by Unesco, Coimbra High, shows a “living repository” of interventions, there being no doubt that this “built heritage” becomes the main support of memories that brings us back to the origin of Urbanism.

Loureiro House / Cláudia Ascenso and José Pedro Lima

The number 59 of Loureiro Street presents itself as a rehabilitation with its own characteristics that was taken into account in the preservation of its identity. “Bringing home all the splendor and respect that was lost with little care” was the challenge of the architect Cláudia Ascenso in the conception of the Loureiro house project.

Loureiro House / Cláudia Ascenso and José Pedro Lima

In order to make the most of a long and narrow lot, the existing hall was liberated, and its interior was reformulated, where the stairs dictated the rules in the compartmentalisation and the light its course. A series of small but delicate interventions transform existing structure through careful design, material selection and modern building techniques.

Loureiro House / Cláudia Ascenso and José Pedro Lima

On the ground floor, one enters into a small living room where an equipped counter provides for the residents’ cooking needs. The first studio can be found at the back through which a tiny patio reveals itself. Above, the suits are oriented towards the street while the studios open to the back patio. Exposed wooden beams create an interior rhythm and give the sense of additional ceiling height. The bathrooms are lined with small white tiles which are not only practical but reflect and enhance natural light.

bedroom / Cláudia Ascenso and José Pedro Lima

The staircase is a key feature of the design. The removal of risers and disassociation of the handrail create a spiral appearance that is permeable and generous compared to the previously narrow and claustrophobic space.

bathroom / Cláudia Ascenso and José Pedro Lima

The choice of the floor and the color white, served as a mote to a whole combination of elements that allowed to transform a claustrophobic space into a space with light and subtle in the details.

staircase / Cláudia Ascenso and José Pedro Lima

The decoration conceived by the owner, with the collaboration of the architect José Pedro Lima, conferred light spaces and the reuse of wood as testimonies of a past, were the link between architecture and the conceptualization of space. “

kitchen / Cláudia Ascenso and José Pedro Lima

Loureiro House / Cláudia Ascenso and José Pedro Lima

dining room / Cláudia Ascenso and José Pedro Lima

Loureiro House / Cláudia Ascenso and José Pedro Lima

Loureiro House / Cláudia Ascenso and José Pedro Lima

Loureiro House / Cláudia Ascenso and José Pedro Lima

Loureiro House / Cláudia Ascenso and José Pedro Lima

Loureiro House / Cláudia Ascenso and José Pedro Lima

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Devil’s Corner Creates a New Travel Experience on the Tasman Coast

The recently completed project by Cumulus Studio, Devil’s Corner Cellar Door and Lookout are beautifully situated on the Freycinet Peninsula, Tasmania, with views of...

Piuarch Studio Has Converted its Rooftop into a Permanent Vegetable Garden

Orto fra i cortili (Garden Among the Courtyards) is the project realized on the flat roof of the building that houses Piuarch, in the heart...

Rathmines House by MRTN Architects

Rathmines House is an alteration and addition to a Victorian weatherboard house in Fairfield. The poorly planned layout of the existing dwelling contained a lean-too out the back, housing the laundry and bathrooms to the north and living spaces to the south. A narrow corridor provided the only connection to the backyard.

Dovercourt House / Wanda Ely Architect

The Dovercourt House is uniquely tailored to celebrate the clients’s heritage, and reflect their beautiful and hospitable spirits. The house draws upon, and re-interprets, many elements of traditional Japanese architecture,

Vernacular Penthouse in Valencia, Spain

El Fabricante of Espheras recently have completed Vernacular Penthouse in Valencia, Spain. Description by architect: I remember my grandmother telling me how her house was, full...

Cherry Lane Residence in Austin, Texas / Clark | Richardson Architects

Our Cherry Lane Residence is a transformative whole-house renovation & addition to an existing single-story home in the Tarrytown Neighborhood of Central Austin.