Residential ArchitectureRenovation ProjectsMissionsstrasse House by Buchner Brundler Architekten

Missionsstrasse House by Buchner Brundler Architekten

Missionsstrasse House by Buchner Brundler Architekten

Project: Missionsstrasse House
Architecture: Buchner Bründler Architekten
Partner: Daniel Buchner, Andreas Bründler
Project management: Jon Garbizu Etxaide
Team: Nina Kleber, Sharif Hasrat
Location: Missionsstrasse, Basel, Switzerland
Implementation 2019 – 2020
Photographer: Rory Gardiner, Maris Mezulis
Text by Buchner Bründler Architekten

Not far from the Spalentor, a narrow path leads into a park-like courtyard shielded from the street. In its rear part, a carriage house was built around 1880 in addition to the villa located on the property. The service building was separated by a massive quarrystone wall into a utility area with stables, carriage room and hayloft and a living area for the servants. After the villa was demolished for the construction of a peripheral building at the beginning of the 20th century, the carriage house was used for other purposes, for example as an atelier, but essentially remained in its original typology. The carriage house was to be converted into a residence for a family – Missionsstrasse House.

Missionsstrasse House by Buchner Brundler Architekten

Due to the two-sided firewalls, which the existing building adjoins to the south-east and south-west, almost no direct daylight reaches the interiors of the existing building. The intervention responds to the unfavourable light situation with an open room composition. Firstly, the formerly separated parts of the building are brought together by cutting a double-storey circular opening into the dividing wall. In addition, the existing structural system is overlaid by a concrete structure cast in situ, which creates a variety of situationally shaped spaces, including two atriums that lead zenithal light to the garden level. New roof windows fill the volume with a natural brightness – differently shaped openings in the concrete panes lead the light further into the interior of the house.

Missionsstrasse House by Buchner Brundler Architekten

The concrete structure appears like a colossal table with its striking supports and beams. Concrete in different colours, smoothly plastered surfaces and slurried natural stone walls as well as elements of oak and fir give the interiors a haptic as well as lively materiality. The historic cement stone façade retains its characteristic appearance; only windows made of solid oak refer to the new purpose. The roof is covered with slate again. The side façade is generously opened by a double sliding door. Its drop arm with guide rail extends beyond the main façade into the garden space.

dining area, Buchner Brundler Architekten

Missionsstrasse House by Buchner Brundler Architekten

kitchen, Buchner Brundler Architekten

Missionsstrasse House by Buchner Brundler Architekten

interiors, Buchner Brundler Architekten

Missionsstrasse House by Buchner Brundler Architekten

Missionsstrasse House by Buchner Brundler Architekten

staircase, Buchner Brundler Architekten

bedroom, Buchner Brundler Architekten

Missionsstrasse House by Buchner Brundler Architekten

bathroom, Buchner Brundler Architekten

Missionsstrasse House by Buchner Brundler Architekten

Canari House in Montreal / Naturehumaine

Canari House is a fourplex recently renovated by Canadian studio naturehumaine. Project description: An athletic young couple wants to transform a fourplex to create their...

Maaemo House by Green Sheep Collective

Featuring passive solar principles, soaring exposed rafters, plentiful natural light and a snug sunken living area, this home is comfortable, energy efficient and exciting to inhabit.

Williamsburg Condo Renovation by OAD Interiors

Warm and bright were the client's main request when renovating their new Williamsburg home with OAD Interiors. A variety of soft, subtle materials were used and the design was kept minimal.

Meier and Frank Building by Bora Architects & Interiors

The Meier and Frank Building is a landmark centered in Portland’s urban core. Acknowledging the cultural importance and nostalgia felt for it was at the forefront of our design approach in transitioning the first five floors into amenity-rich creative office and active retail spaces.

Lake Edge House / TruexCullins Architecture

Architects: TruexCullins Architecture Project: Lake Edge House Location: Northern Vermont, US Landscape design: Wagner Hodgson Landscape Architecture Photography: Jim Westphalen Studio Lake Edge House is positioned on a slender parcel...

Related Articles