facebook

Indios Desnudos Retreat Designed to Enjoy Outdoor Living and the Views

Indios Desnudos Retreat

Architects: Cañas Arquitectos
Project: Indios Desnudos Retreat
Location: Península Papagayo, Costa Rica
Architects in Charge: Victor Cañas, Andrés Cañas, Ricardo Chaves, Sara Araya Landscape: Randolph Watpool
Photography: Jordi Miralles, Ricardo Chaves

In the Papagayo peninsula, placed on the tip of an seaward pointing, and slightly downward sloping ridge of a peninsular shaped lot, with forest on both sides ( one a natural reserve), is the house named Indios Desnudos.

Indios Desnudos Retreat 1

It is named after some of the most characteristic trees on the lot, indio desnudo (naked indian) they make up a focal point of the house, especially in the main living area.

Indios Desnudos Retreat 2

A house is designed to enjoy outdoor living and the views. Because of this, it is designed to be comfortable without the (optional) use of air conditioning. The internal spaces are integrated with the exteriors, which makes being in the interior feels like being outside.

Indios Desnudos Retreat 3

All living spaces have a view of the sea or the forest reserve. It has its main access via a lobby from which you can see the social area and the view to the sea. From here you can use the wooden boardwalk-like walkways that hover above scattered river stones that make up the two axes of circulation that structure the floor plan, or use the stairs to get to the two main bedrooms via bridges.

Indios Desnudos Retreat 4

The main double-height space contains living room, dining room and kitchen and opens with large windows towards the pool terrace and towards the Forest Reserve where one of several Indios Desnudos is framed. The window opens with sliding doors erasing any barrier between the interior and the terrace.

Indios Desnudos Retreat 5

The pool merges with a water/terrace/ mirror that surrounds an outside living room in its entirety. It is located below the master bedroom and framed by a set of diagonal columns. This shaded “island” is the pivot of the social area, located in a strategic place near the kitchen and receives the sea breezes and enjoys magnificent views of both the forest and the sea.

Indios Desnudos Retreat 6

Through the main bridge on second floor which crosses the double height of the social space, you reach the master bedroom, which enjoys the same view and breezes as the island. The second bedroom upstairs is reached by a secondary bridge that runs parallel to the same space from which you can also enjoy views to the sea.

Indios Desnudos Retreat 8

The ground floor bedrooms overlook the forest reserve. They are reached via another of the wooden walkways that ends in family room, named by the owner the “monkey room”. From this small cosy space, this walkway crosses a narrow skylit space of variable height, that opens to the double height social area on one side and on the other, towards the forest that is reflected in the mirror of water. It continues outside and passes next to the main terrace and the outdoor terrace ”island”, and ends on a balcony that is projected over the treetops towards the sea and sunset.

Indios Desnudos Retreat 9

It is a journey rich in sensations produced by the diversity of spaces, by the quality of light, and by differences in heights, scales and views.

Indios Desnudos Retreat 8

Indios Desnudos is, in short, a house designed to live abroad enjoying the breeze of the sea, the sun, the sea views and a forest full of tropical and wild flora and fauna.

Indios Desnudos Retreat 10

Indios Desnudos Retreat 11

Indios Desnudos Retreat 12

Indios Desnudos Retreat 13

Indios Desnudos Retreat 14

Indios Desnudos Retreat 15

Indios Desnudos Retreat 16

Indios Desnudos Retreat 17

Indios Desnudos Retreat 18

Indios Desnudos Retreat 19

Indios Desnudos Retreat 22

Indios Desnudos Retreat 20

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Red Hill Farm House / Carr and Jackson Clements Burrows Architects

In a celebration of the surrounding architectural and design vernacular but with a modern, contemporary interpretation, the Red Hill Farm House exudes a rural character but with an appropriateness to function imbedded deep in its design.

People-Friendly Office: Codewise in Cracow, Poland

To create a people-friendly office where they will enjoy staying during a week and where they will come on their own on Saturday or Sunday, without being forced to do so. A place where their personal and professional lives will intermingle harmoniously with each other.

Itamambuca Beach House Surrounded by a Dense and Rich Rainforest Vegetation

This house, placed at Itamambuca beach, has its starting point on the context and the program. Close to the seashore and surrounded by a dense and rich rainforest vegetation, the site pointed towards a simple conceptual insight.

Creative House Designed to Inspire Action and Activity: Sinbin by Skylab Architecture

SINBIN is a creative house balancing both natural and built environments. At it’s core, the space inspires action and activity. It is purpose-built for playing, making, and collaboration of all types.

This Summer Pavilion is Created Totally Open to the Garden

This building is located on a plot of 4000 m2 with the purpose of becoming the focus of main activity of housing in the summer months. For this, a summer pavilion is created totally open to the garden as a continuity of this one.

Rectangular Concrete House with an Interior Courtyard in Monterrey

Located in a residential area in San Pedro Garza García within the Metropolitan Area of Monterrey, the volume is separated from the street generating a front yard for pedestrian and vehicular access.