Abercorn Chalet – A Playful Rural Industrial Aesthetic

Abercorn Chalet - A Playful Rural Industrial Aesthetic

Project: Abercorn Chalet
Architecture and Interior Design: Guillaume Kuckuka Architect, Tux Creative,
Location: Abercorn, Canada
Year 2018
Photographer: Maxime Brouillet

Nestled in the vales of the Eastern Townships, near the Vermont border, the Abercorn Chalet is the brainchild of Laurent Guez, designer and partner at Tux Creative. His aim was to create a unique living experience through architecture, embodying contrasts of harmony, open spaces and cozy areas.

Abercorn Chalet - A Playful Rural Industrial Aesthetic

From the road, the house looks like a modest contemporary cottage. However it actually consists of four large interconnected modules with several offset façades, each containing ample windows that overlook an in-ground pool and a garage/workshop. “The group of structures is reminiscent of a farm, with a central courtyard and outbuildings,” says Guez.

Abercorn Chalet - A Playful Rural Industrial Aesthetic

When Opposites Attract
Opposites are freely expressed here, particularly in the choice of materials: wood, concrete, corrugated steel or chequered steel plate and industrial metal. The raw character of such materials complements the architecture, which expands through a succession of volumes and perspectives, giving it “a warm personality, a playful spirit and plenty of soul,” Guez adds.

Abercorn Chalet - A Playful Rural Industrial Aesthetic

This progressive discovery ploy also applies to interior spaces. The arrangement of the windows, which allows to glimpse the action between the modules, the contribution of a footbridge, light from pierced ceilings and a minimal amount of doors integrate this approach: “I wanted to create a spacious and discreet living space where every piece affirms its character and encourages an interconnection, strong and intuitive.”

Abercorn Chalet - A Playful Rural Industrial Aesthetic

Conventional Rooms Revisited
The master bedroom has some surprising features: crossing the walk-in and the bathroom leads to the bedroom, an approach that reimagines the codes of convention in favour of the experience.

Abercorn Chalet - A Playful Rural Industrial Aesthetic

Another example of revisited rooms: the guest rooms. Being temporary living spaces, they do not have shelving or cabinets, therefore placing all the emphasis on the view outdoors. Even the size of the doors are non-conventional, one being reworked to an 11-foot height, is found near another that is 6 feet tall.

Abercorn Chalet - A Playful Rural Industrial Aesthetic

The Kitchen: A Professional Playground
In the kitchen, rather than a standard complement of cabinets, the space is organized around two functional islands, recalling a restaurant kitchen. The layout showcases cookware, cookbooks, seasonings and ingredients stored in wooden baskets. This arrangement encourages play and exploration. Located at one end of the house, the kitchen is surrounded by windows. Carefully calculated angles of view encourage users to contemplate the patio, garden and, in the distance, the region’s valleys. It is an approach that produces a sensation “of being both on the sidelines and in the heart of the action,” says Guez, who developed his vision with architect Guillaume Kukucka.

Abercorn Chalet - A Playful Rural Industrial Aesthetic

Inspirations: Industry, Barns and Campgrounds
“I have never seen a project like this one!” This sentence he has heard many times among his stakeholders and suppliers, voluntarily chosen locally. “They were very proud and motivated to participate in the creation of the residence.”

Abercorn Chalet - A Playful Rural Industrial Aesthetic

“Think of a pig barn,” he would tell them with a laugh, trying to shock them while pointing out the project’s rough and fun sides. The interior use of traditional exterior cladding, like corrugated or profiled sheet metal, painted black or gold, disrupts reference points and induces a sensation of being outside, in another place, while actually being inside. “You get the same effect when camping, where you feel as though you are part of nature and yet are protected.”

Abercorn Chalet - A Playful Rural Industrial Aesthetic

The fireplace also showcases an industrial spirit, with dimensions to match, while the sinks and bathtubs, both salvaged and purchased second hand, are fully restored to life.

Abercorn Chalet - A Playful Rural Industrial Aesthetic

The northern orientation of the lot and certain other constraints led to the optimization of the building’s positioning, and to a clever arrangement of the windows—including the skylights—to favour the entry of light, according to the hour of day, the seasons and lives being lived inside the house. “I analyzed the trajectory of the sun, and I also modelled its reflections on the sheet-metal walls. As the hours go by, the light creates interesting shadows and animations,” he says.

Abercorn house - A Playful Rural Industrial Aesthetic

Base Camp for Future Projects
Inspired by architecture, functionality, suspense novels, stories, and Escher’s drawings of improbable constructions, Laurent Guez reconciles lightness and humour with rigor and rationality. With the team at Tux, a Montreal-based agency serving a North American and European clientele, he plans to apply the principles and creative approach of Chalet Abercorn to future projects of exceptional residences, hotels and leisure.

Tux Creative, bathroom

“This home represents the sum of my professional experiences, my childlike gaze, my studies at the Ensaama School of Art and Design in Paris, and my travels. It embodies simple but powerful ideas.”

Abercorn house - A Playful Rural Industrial Aesthetic

Tux Creative, bedrooms

Abercorn house - A Playful Rural Industrial Aesthetic

Abercorn residence - A Playful Rural Industrial Aesthetic

Tux Creative, bedroom

Tux Creative, bathroom

bathroom, Tux Creative

Abercorn Residence - A Playful Rural Industrial Aesthetic

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Presidio Gate Residence / Walker Warner Architects

Located just outside the Presidio, we built this highly crafted, ground-up house within a swift 18-month schedule—on a lot created by carving off the downhill portion of the client’s original property next door.

Airy Home in Taiwan with Optimal Balance Between Space and Lighting

Project: Airy Home Architects: HAO Design Location: Pingtung, Pingtung County, Taiwan Area: 160.0 sqm Photographs: Hey!Cheese This bright and airy home was designed by Taiwanese studio HAO Design. The...

Holiday Beach House on Untouched, Undulating Land in Quindalup, Western Australia

A holiday beach house for former clients on untouched, undulating land scattered with peppermint trees - beach to the front and inlet to the rear. With enough space for multiple families or couples, this house is designed to maximise occupancy while remaining extremely compact.

E-Glue: design for a wonderful universe of children

As fun it can be the decoration of the child's room, as important is this mission. The nursery room for the child is more...

Bay House on Auckland’s North Shore / Strachan Group Architects

Located at Castor Bay on Auckland’s North Shore, the dark box like forms of Bay House stretch and weave along the elevated south-facing site. Recessed into the bank, the concrete basement is fractured by a glass roofed atrium space that allows sun and natural light to permeate deep within the building footprint.

Tree Top Residence / Belzberg Architects

The Tree Top Residence celebrates the site’s complex landscape, merging with it seamlessly and emerging from it atop the canopy of trees that surround it. Built along a natural ridgeline, the long and narrow plan of the three-story house mimics and inverts the angles of the site’s topography, creating dynamic vertical and horizontal relationships.