Joaquim Antunes Apartment / Tria Arquitetura

Joaquim Antunes Apartment by Tria Arquitetura

What could have been an obstacle was the solution found by the architects Sarah Bonanno and Marina Cardoso de Almeida, principals of Tria Arquitetura, from Brazil, for the project to renovate the Joaquim Antunes apartment in São Paulo. The concrete structural walls were peeled by the architects and carried a perfect balance between construction and interiors, marked by the use of shades of gray, blue and mustard.

With 110m², this was the first renovation of the property since its construction in the 70’s. The architectural party, according to the architects, came with the confirmation that the structural walls would need to remain. So the goal was to change the layout, but not radicalize.

Joaquim Antunes Apartment by Tria Arquitetura 1

In the new layout, the service area becamesmaller and gave way to a home office, integrated to the intimate area of the apartment. The kitchen was also integrated into the dining room and living room. In the intimate area, the two bedrooms were kept, but one of them gave space to the TV room of the young couple.

Joaquim Antunes Apartment by Tria Arquitetura 2

To soften the existence of the concrete, the architects chose to use colors in neutral and complementary tones. In the kitchen, they used coatings that also appear in other areas so that there would not be an aesthetic break and that it would be a continuation of the dining room. In the social and intimate area the original wooden taco floor was maintained, but underwent a restoration. In addition, all electrical and hydraulic parts have also been restored.

Joaquim Antunes Apartment by Tria Arquitetura 3

The quest for balance was the great guide of this project. If the decoration was done in dark tones, the result would be something rough and heavy, which was not the customer’s goal. Therefore, despite the concrete element, the cabinet and furniture followed the same soft language in all spaces. Lots of wood, carpentry in pastel colors and furniture in mustard and woody colors brought the desired smoothness to the project.

Joaquim Antunes Apartment by Tria Arquitetura 4The apartment also has three bathrooms – two bathrooms and a toilet (all of which have also been changed). One of them had the entire covered bath area on a wooden deck, giving a modern and cozy touch to the environment.

Architects: Tria Arquitetura
Project: Joaquim Antunes Apartment
Area: 110 m2
Location: São Paulo, Brazil
Photography: Julia Ribeiro

Joaquim Antunes Apartment by Tria Arquitetura 5

Joaquim Antunes Apartment by Tria Arquitetura 6

Joaquim Antunes Apartment by Tria Arquitetura 7

Joaquim Antunes Apartment by Tria Arquitetura 8

Joaquim Antunes Apartment by Tria Arquitetura 9

Joaquim Antunes Apartment by Tria Arquitetura 10

Joaquim Antunes Apartment by Tria Arquitetura 15

Joaquim Antunes Apartment by Tria Arquitetura 11

Joaquim Antunes Apartment by Tria Arquitetura 12

Joaquim Antunes Apartment by Tria Arquitetura 13

Joaquim Antunes Apartment by Tria Arquitetura 16

Joaquim Antunes Apartment by Tria Arquitetura 17

Joaquim Antunes Apartment by Tria Arquitetura 14

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Cedar Cottage for Ski Weekends / Paul Bernier Architecte 4

Cedar Cottage for Ski Weekends / Paul Bernier Architecte

A mountain cedar cottage for ski weekends, for a family with 2 children. The project simply draws itself through the landscape as a black stroke hurtling down the slope. This axis, heavily marked by the shape of the house, points towards the south as well as Mount Sutton ...
HideOut House Features a Minimalist Aesthetics that Highlights Various Artworks

HideOut House Features a Minimalist Aesthetics that Highlights Various Artworks

The original homeowners—noted Los Angeles contemporary art collectors Edwin Janss Jr. and his wife Ann—commissioned architect Frank Gehry, FAIA, to design the original HideOut home in the 1970s. Although Gehry’s vision wasn’t fully realized, it’s considered to be his first single‐family project.
A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 9

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior

Bulleen residence is a 440m2 new modern family home located in the lush green area of Bulleen, Victoria. The client’s brief was for a house which works with the site conditions to create a home which felt open, light filled, natural and connected to that garden.
Almington Street House / Amos Goldreich Architecture

Almington Street House / Amos Goldreich Architecture

Almington Street House is a Victorian terraced house in Finsbury Park and comprises a side extension, as well as ground floor internal reconfiguration and refurbishment.
Light and Airy Residence with Sea Views in Israel

Light and Airy Residence with Sea Views in Israel

As a starting point, the architect created a central wall, white and reflective, leading from the entrance, where it almost immediately turns a 90°corner and continues along the entire length of the apartment’s long axis.

More Articles Like This