Residential ArchitectureApartmentsCollected Condo by Post Architecture

Collected Condo by Post Architecture

Collected Condo by Post Architecture

Project: Collected Condo
Architects: POST Architecture
Location: Toronto, Canada
Year: 2020
Photo Credits: Riley Snelling
Text by POST Architecture

Downsizing from a Victorian home to a condo in the Annex neighbourhood of Toronto, the owner of the Collected Condo was unsure how the new unit would provide her with the familiar coziness of her previous home. To achieve a personalized and homey environment the owner wanted to display her vast collection of well loved art pieces and books. In addition to accommodating the owner’s sentimental objects, the 900 SF condo needed to be flexible enough to receive overnight guests. Since the condo unit is located on the fourth floor of a 70’s style residential building, the size of the unit wasn’t expandable, nor could the plumbing and structural systems be significantly altered. Therefore, the design strategy was to maximize space by minimizing disuse.

Collected Condo by Post Architecture

Inspired by the idea of adaptability, the transformation of this condo opens up various spaces in the unit that we previously disconnected. For example, the Den, located in the centre of the unit is composed of millwork elements that can slide open to offer views through to the Living Area, Kitchen and Entry.. Furthermore, the design of the millwork in this space allows for the Den to quickly convert into a Guest Bedroom, hiding the computer hub and revealing a pop-up TV and a pull-out sofa bed.

dining room, Post Architecture

Throughout the process, ways of gaining storage and redeeming unusable space in the unit were examined. Partitions were demolished, wherever appropriate, and replaced with customized floor-to-ceiling millwork that doubled as space dividers, storage, sliding partitions, and display units. The Kitchen, which was once closed in by partitions on all four sides, gained additional floor area and storage by converting the dead space into a long, tall pantry unit. Opening the views and access through to the Living and Dining Rooms also made entertaining much easier and more social.

Collected Condo by Post Architecture

The wrap-around windows of this unit were softened by custom grey linen drapes which compliment the blue-grey stained millwork and maple floors of the interiors. They regulate the space to protect its privacy but also allow indirect north and eastern daylight to showcase the art and the warm finishes and materials of this contemporary, and versatile home.

plan 1

kitchen, Post Architecture

kitchen, Post Architecture

Collected Condo by Post Architecture

bathroom, Post Architecture

plan 2

Lovely Apartment in Torino Cleverly Combines Classical Details with Contemporary Arrangements

This lovely apartment is located in Via Cernaia, the axis of expansion of the late nineteenth century city focused on the Porta Susa station, in the center of Turin. The accommodation, on the main floor of an eclectic building, is characterized by the airy vaulted rooms

Roof Penthouse in the Heart of Vilnius / INBLUM

The spaces of this roof penthouse located in the heart of Vilnius Naujamiestis have three dimensions: private, public-indoor and public-outdoor. Space is a key value of this home and a measure of comfort.

Penthouse Apartment in Lisbon Features Neutral Tones and Wood Finishings

With a panoramic view to Tejo River, TM apartment is on the penthouse of a retrofit building in the heart of Lisbon. The project’s layout reflects the wishes of clients ...

Ramat HaSharon Penthouse / DOMB Architects

This Ramat HaSharon penthouse is built in a unique model. "Roof Villa" is "Reverse Villa" - downstairs bedroom living room and kitchen. Public areas are upstairs. So the center of life is connected to the outdoor terrace "garden"

Small Mountain Cabin in San Esteban, Chile / Gonzalo Iturriaga Arquitectos

The design brief was for a small mountain cabin with a roof, kitchen, bathroom and bedroom – the necessities for resuming the mountain trek begun the day before. The proposal involved building, through planes and angles, a structure that provides an entrance through its folds and exterior views through its cuts.

Related Articles