Residential ArchitectureHousesThe Crossing House Overlooking Pakiri Beach

The Crossing House Overlooking Pakiri Beach

The Crossing House overlooking Pakiri Beach (14)

Studio2 Architects have designed The Crossing House, a private home built on the original cattle tablelands overlooking Pakiri Beach, New Zealand.

Description by Studio2 Architects: The house fuses together a limited material palette of concrete, blue steel, and oiled cedar into a bold and incredibly dynamic space, allowing the owner (a professional writer) genuine flexibility to entertain, while acknowledging the need for the relative solitude of a working studio space.

The Crossing House overlooking Pakiri Beach (8)

The form of the house is immediately and boldly sculptural; at once reflecting the traditional rural steel farm buildings of the area, and the dramatic local landscape. The sophisticated position of the hilltop home is a reflection of its ability to capture sun and views.

The Crossing House overlooking Pakiri Beach (12)

The design consists of two primary axis; a long north-south facing corridor (extended by a 10m concrete ‘walkway’ which brings you to the entrance door) and the other, which intersects the house east to west. This is an important intersection which reinforces the name ‘The Crossing’, but also divides the house into ‘dark’ bedroom and ‘light’ living spaces. This was an important design feature brought to life even further by working with a lighting designer from concept stage.

The Crossing House overlooking Pakiri Beach (6)

A staircase leads to a studio space, which nests above the kitchen below – and frames a view of Pakiri Beach.

The Crossing House overlooking Pakiri Beach (7)

The front of the house is flexible and consists of large sliding doors, which open the space to indoor/outdoor living and a concrete terrace, designed to compliment and acknowledge the form of the roofline above.

The Crossing House overlooking Pakiri Beach (13)

The skin of The Crossing house is terne coated copper which ‘wraps’ the walls and roof of the house in a continual fold. By contrast, the interior largely consists of oiled cedar panels, which contrast warmly with the black interior and concrete floors. Steel is incorporated in the panels of the studio and the uniquely sculptural kitchen bench – both locally made.

Architect: Studio2 Architects
Photography: Simon Devitt

The Crossing House overlooking Pakiri Beach (11)

The Crossing House overlooking Pakiri Beach (10)

The Crossing House overlooking Pakiri Beach (9)

The Crossing House overlooking Pakiri Beach (4)

The Crossing House overlooking Pakiri Beach (3)

The Crossing House overlooking Pakiri Beach (2)

The Crossing House overlooking Pakiri Beach (1)

MON House & Brick Extension / (ma!ca) architecture

The MON house, with its large north-facing garden, had very little natural light and the living space on the ground floor was segmented into too many sections with low ceilings. Load-bearing walls and partitions have been removed in order to create a homogeneous and airy place.

CreativeCubes.Co – Carlton, Corso Interior Architecture

CreativeCubes.Co - Carlton is an inviting and alluring space that follows in the same essence as its sister coworking spaces in South Melbourne, Hawthorn and Cremorne VIC.

Black Desert House: Imposing Architecture and Dramatic Landscape

The Black Desert House was built to the north of Yucca Valley, on a field that offers a wide view over the Mojave desert....

Fineway House by Alexander Brenner Architects

The modern villa was built on a plot of land on the outskirts of Reutlingen on a popular mountain trail, directly below the Achalm Mountain.

Shoreditch London Loft / Phillips Design Studio

Shoreditch London Loft is a complete re-model and refurbishment project designed by Phillips Design Studio, a London-based specialist in luxury bespoke interiors for contemporary...

Related Articles